5 tot en met 11 jaar

5 tot en met 11 jaar

Kindervaccinaties 
uitgelegd 

1 Waarom moeten kinderen een coronavaccinatie krijgen? 2 Wat voor klachten krijgen kinderen bij een coronabesmetting? 3 Welke bijwerkingen hebben de vaccins voor kinderen? 4 Wat is er bekend over de gevolgen op de lange termijn van deze vaccinaties? 5 Hoe maak je een afspraak voor een kindervaccinatie? 6 Mag een kind zelf beslissen of het gevaccineerd wordt? 7 Krijgen kinderen dezelfde vaccins als volwassenen? 8 Hoeveel kinderen zijn er al gevaccineerd? 9 Hoe overwin je de prikangst van een kind? 10 Is het erg als een kind onlangs een andere vaccinatie heeft gekregen? 11 Moet een kind dat het coronavirus al gehad heeft ook gevaccineerd worden? 12 In welke landen worden kinderen al gevaccineerd? 13 Mogen scholen aan leerlingen vragen of ze gevaccineerd zijn? 14 Krijgen kinderen ook een coronatoegangsbewijs? 15 Moeten kinderen gevaccineerd zijn om te reizen?

6

Mag een kind zelf beslissen of het gevaccineerd wordt?

Mag een kind zelf beslissen of het gevaccineerd wordt?

Nee, bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar beslist de ouder.

Bij oudere kinderen ligt dit anders. Voor jongeren van 16 of 17 jaar, die vanaf juli vorig jaar een vaccinatieafspraak kunnen maken, geldt dat zij zelf mogen beslissen of ze de prik willen. Voor kinderen tussen de 12 en de 16 is het streven dat zij die beslissing in overleg met hun ouders nemen. Als zij zonder ouder bij een priklocatie verschijnen, vraagt een GGD-medewerker of het kind met zijn ouders heeft overlegd. Een briefje van zijn ouders is echter niet nodig.

Mocht een kind van 12 jaar of ouder er met zijn ouders echt niet uitkomen, dan hakt het kind zelf de knoop door. In Groningen bepaalde de rechtbank vorig najaar dan ook dat een 12-jarige jongen zich – tegen de wil van zijn vader in – mocht laten vaccineren. Hij wilde graag verantwoord op bezoek kunnen bij zijn doodzieke oma.

Volg ons