5 tot en met 11 jaar

5 tot en met 11 jaar

Kindervaccinaties 
uitgelegd 

1 Waarom moeten kinderen een coronavaccinatie krijgen? 2 Wat voor klachten krijgen kinderen bij een coronabesmetting? 3 Welke bijwerkingen hebben de vaccins voor kinderen? 4 Wat is er bekend over de gevolgen op de lange termijn van deze vaccinaties? 5 Hoe maak je een afspraak voor een kindervaccinatie? 6 Mag een kind zelf beslissen of het gevaccineerd wordt? 7 Krijgen kinderen dezelfde vaccins als volwassenen? 8 Hoeveel kinderen zijn er al gevaccineerd? 9 Hoe overwin je de prikangst van een kind? 10 Is het erg als een kind onlangs een andere vaccinatie heeft gekregen? 11 Moet een kind dat het coronavirus al gehad heeft ook gevaccineerd worden? 12 In welke landen worden kinderen al gevaccineerd? 13 Mogen scholen aan leerlingen vragen of ze gevaccineerd zijn? 14 Krijgen kinderen ook een coronatoegangsbewijs? 15 Moeten kinderen gevaccineerd zijn om te reizen?

5

Hoe maak je een afspraak voor een kindervaccinatie?

Hoe maak je een afspraak voor een kindervaccinatie?

Vanaf dinsdag 18 januari ontvangt de eerste groep kinderen van 5 tot en met 11 jaar een uitnodigingsbrief van het RIVM. Voor het inplannen van een vaccinatieafspraak bij de GGD kunnen ouders bellen naar het telefoonnummer dat in die brief staat vermeld. Volwassenen kunnen voor hun prik ook online een afspraak maken, maar dat is voor kinderen niet mogelijk.

Voor het vaccineren van kinderen jonger dan 12 jaar heeft GGD speciale kinderprikstraten ingericht. Aanvankelijk gebeurt dit op dertig locaties. In de komende weken kunnen kinderen op meer GGD-locaties terecht. Kinderen van deze leeftijd mogen niet alleen naar de prikstraat: een ouder of verzorger moet hen begeleiden.

De inentingen worden gezet door ‘kindvriendelijke’ prikkers, bijvoorbeeld jeugdartsen en anderen met ervaring in de jeugdgezondheidszorg. Zij nemen de tijd die nodig is. Bij het ene kind zal het zo gepiept zijn, bij de ander duurt het wat langer.

Volg ons