Virusvragen 

Virusvragen 

Het coronavirus uitgelegd in 10 heldere vragen en antwoorden

1 Wat is het coronavirus? 2 Hoe gevaarlijk is het virus? 3 Voor wie is het coronavirus precies gevaarlijk? 4 Hoe weet ik of ik drager ben van het virus? 5 Wanneer trek ik aan de bel? 6 Hoe werkt het virus bij kinderen? 7 Hoe verspreidt het virus zich? 8 Wat werkt wel en wat niet tegen besmetting? 9 Hoe verslaan we het virus? 10 Weten we hoe lang dit gaat duren?

10

Weten we hoe lang dit gaat duren?

Weten we hoe lang dit gaat duren?

Nee, niet precies. Het verbod op evenementen met een vergunnings- en meldingsplicht geldt tot 1 juni. Andere maatregelen, zoals de sluiting van cafés, restaurants en sportclubs, gelden tot en met 28 april. De sluiting van scholen geldt tot na de meivakantie.

Maar epidemiologen maken zich op voor een lang gevecht tegen het coronavirus. Preventieve maatregelen zoals een ban op handen schudden en thuiswerken bij verkoudheid zijn misschien nog wel enkele jaren nodig, voordat het virus eindelijk onder controle is. Dat zeggen experts die het verloop van de uitbraak bestuderen.

De hoop is dat het aantal besmettingen in de zomer geleidelijk afneemt als mensen minder bij elkaar binnen zitten en de verspreiding van het virus vertraagd wordt door droogte en warm weer. Maar ook dat is niet zeker.

De zomer zal vermoedelijk ook niet voorgoed met het virus afrekenen. Daardoor is het mogelijk dat bepaalde maatregelen die nu van kracht zijn ook in het najaar weer gaan gelden.

Veel hangt af van de uitvinding van een vaccin of geneesmiddel. Van Seattle tot Wageningen, van Leuven tot Wuhan: duizenden wetenschappers van universiteiten en farmabedrijven zijn verwikkeld in een gezamenlijke race om een vaccin of een behandeling tegen het virus. Er zijn verschillende beloftevolle kandidaten. De komende weken krijgen de eerste proefpersonen in de Verenigde Staten al een potentieel vaccin ingespoten. Hetzelfde gebeurt ook al in Engeland. Maar dat betekent niet dat we al voor de zomer een coronaprik bij de dokter kunnen halen. Verdere onderzoeken en tests gaan nog zeker maanden duren.

Volg ons