Virusvragen 

Virusvragen 

Het coronavirus uitgelegd in 10 heldere vragen en antwoorden

1 Wat is het coronavirus? 2 Hoe gevaarlijk is het virus? 3 Voor wie is het coronavirus precies gevaarlijk? 4 Hoe weet ik of ik drager ben van het virus? 5 Wanneer trek ik aan de bel? 6 Hoe werkt het virus bij kinderen? 7 Hoe verspreidt het virus zich? 8 Wat werkt wel en wat niet tegen besmetting? 9 Hoe verslaan we het virus? 10 Weten we hoe lang dit gaat duren?

8

Wat werkt wel en wat niet tegen besmetting?

Wat werkt wel en wat niet tegen besmetting?

Wat wel werkt
Thuisblijven. Wie niets buitenshuis te zoeken heeft, blijft het beste binnen. Dat betekent thuiswerken en niet op bezoek bij opa en oma.

Is de straat opgaan toch noodzakelijk, vermijd dan fysiek contact en hou 1.5 meter afstand tot andere mensen. Geen handen schudden, de handen regelmatig en grondig wassen, papieren zakdoekjes gebruiken en na gebruik meteen weggooien, hoesten en niezen in de elleboog in plaats van in de handpalm, niet te veel aan het gezicht zitten en thuisblijven bij elke vorm van verkoudheid of ziekte.

Wat niet werkt
Mondkapjes. Zowel de maskers van de bouwmarkt als de papieren kapjes die chirurgen dragen, sluiten niet goed genoeg af om je tegen besmetting met het virus te beschermen.

Verder is er geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor de heilzame werking van bepaalde voedselwaren of vitaminekuren.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt op haar website een lijst bij van ontkrachte fabels. Daar is onder meer te lezen dat de claims over knoflook, warme baden en handdrogers als probaat middel tegen het coronavirus onzinnig zijn.

Dat neemt niet weg dat ook het immuunsysteem vatbaar is voor het placebo-effect: als we geloven dat we ergens baat bij hebben dan komt er in onze hersenen dopamine vrij en dat stofje geeft het immuunsysteem een boost. Dus doe gerust datgene waarvan je denkt dat het je afweer redelijkerwijs en schadevrij kan oppeppen.

Pas wel op voor het omgekeerde effect: niet bij elk kuchje in de stress schieten, want dat maakt stresshormonen aan en die leggen het immuunsysteem juist plat.

Volg ons