Virusvragen 

Virusvragen 

Het coronavirus uitgelegd in 10 heldere vragen en antwoorden

1 Wat is het coronavirus? 2 Hoe gevaarlijk is het virus? 3 Voor wie is het coronavirus precies gevaarlijk? 4 Hoe weet ik of ik drager ben van het virus? 5 Wanneer trek ik aan de bel? 6 Hoe werkt het virus bij kinderen? 7 Hoe verspreidt het virus zich? 8 Wat werkt wel en wat niet tegen besmetting? 9 Hoe verslaan we het virus? 10 Weten we hoe lang dit gaat duren?

1

Wat is het coronavirus?

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een virus dat kan leiden tot de ziekte covid-19. Die ziekte veroorzaakt met name koorts en luchtwegklachten. Ze is in het bijzonder gevaarlijk voor mensen uit risicogroepen, met name ouderen en mensen met een andere aandoening (zie vraag 3).

De ziekte wordt van mens op mens overgedragen. Na de uitbraak in het Chinese Wuhan leidde het virus tot een pandemie met wereldwijd duizenden doden.

Wetenschappers zijn al langer bekend met coronavirussen. Het bekendste andere coronavirus is SARS, dat we nog kennen van een uitbraak in 2003. Het nieuwe virus dat nu rondgaat, lijkt daar sterk op. Daarom noemen wetenschappers het ‘huidige’ coronavirus ‘SARS-Cov-2’.

Geen bacterie
Veel mensen denken dat een virus ongeveer hetzelfde is als een bacterie (allebei klein en kriebelig), maar die vergelijking klopt niet. Een bacterie is in essentie nog een klein beestje, terwijl een virus niet meer is dan een ingepakt sliertje erfelijk materiaal, met het opschrift: KOPIEER MIJ.

Die ‘kopieeropdracht’ laat het virus als het ware lezen aan het lichaam waarin hij is binnengedrongen, in de hoop dat cellen die opdracht gaan uitvoeren. Het virus heeft de grootte van een tienduizendste van een millimeter.