Virusvragen 

Virusvragen 

Het coronavirus uitgelegd in 10 heldere vragen en antwoorden

1 Wat doet het coronavirus in je lichaam? 2 Voor wie is het coronavirus precies gevaarlijk? 3 Wat is de rol van kinderen bij de verspreiding van het virus? 4 Hoe weet ik of ik drager ben van het virus? 5 Hoe verspreidt het virus zich en wat is de rol van ‘superspreaders’? 6 Kan het virus zich verspreiden zonder dat men symptomen heeft? 7 Hoelang zal de coronacrisis aanhouden? 8 Wat is de bron van het virus? 9 Is het virus ontsnapt uit het laboratorium? 10 Helpen mondkapjes?

4

Hoe weet ik of ik drager ben van het virus?

Hoe weet ik of ik drager ben van het virus?

Typische symptomen zijn: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, benauwdheid, lichte hoest, verhoging van de temperatuur, of plotseling verlies van reuk en smaak. In dat geval luidt het advies: laat je testen en blijf thuis om uit te zieken.

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Utrechtse wetenschappers wijzen erop dat het cruciaal is om al bij de eerste symptomen een test te laten doen, ook al is de kans groot dat het een ‘gewone’ verkoudheid of griep betreft. Bent u toch besmet met het coronavirus? Dan kan het contactonderzoek direct beginnen en kunnen eventuele andere besmette personen in uw omgeving ook snel een waarschuwing krijgen.

Volg ons