Virusvragen 

Virusvragen 

Het coronavirus uitgelegd in 10 heldere vragen en antwoorden

1 Wat is het coronavirus? 2 Hoe gevaarlijk is het virus? 3 Voor wie is het coronavirus precies gevaarlijk? 4 Hoe weet ik of ik drager ben van het virus? 5 Wanneer trek ik aan de bel? 6 Hoe werkt het virus bij kinderen? 7 Hoe verspreidt het virus zich? 8 Wat werkt wel en wat niet tegen besmetting? 9 Hoe verslaan we het virus? 10 Weten we hoe lang dit gaat duren?

4

Hoe weet ik of ik drager ben van het virus?

Hoe weet ik of ik drager ben van het virus?

Dat weet je pas wanneer je positief getest bent op covid-19. In de meeste gevallen zullen mensen niet zeker weten of ze zijn besmet met het virus, omdat de meeste mensen die zich ziek voelen niet meer worden getest. En covid-19 valt zonder test ‘onmogelijk’ te onderscheiden van verkoudheid of griep, zegt arts-microbioloog Bram Diederen van het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal. ‘Er bestaat niet zoiets als covidklachten.’

Mensen die positief getest zijn op het virus, vertellen over een uiteenlopend scala aan milde tot zware klachten. De een hoest een beetje, de ander krijgt geen lucht meer, weer een ander heeft hoge koorts en druk op de borst en sommige mensen merken nagenoeg niets.

Koorts komt het meest voor, blijkt uit een inventarisatie door de Wereldgezondheidsorganisatie onder 55 duizend patiënten in China, gevolgd door droge hoest, vermoeidheid, slijm ophoesten en benauwdheid. Een verstopte neus volgt in deze rangschikking pas daarna.

Niet getest
Maar ook bij deze klachten is de kans op een covid-19-test dus klein. Dat komt omdat de grip op de verspreiding kwijt is en nu dus niet meer op te sporen is via welke contacten de besmetting heeft plaatsgevonden.

Pas bij ernstige ziekteverschijnselen zal de arts een test overwegen. Vaak worden alleen nog mensen uit de risicogroep (zie vraag 3) die bovengenoemde ziekteverschijnselen hebben getest op het virus. Zodra patiënten met coronaklachten in het ziekenhuis belanden, is het essentieel voor de behandeling, voor de veiligheid van het ziekenhuispersoneel en de andere patiënten om te weten of de patiënt het virus inderdaad heeft.

Volg ons