Virusvragen 

Virusvragen 

Het coronavirus uitgelegd in 10 heldere vragen en antwoorden

1 Wat is het coronavirus? 2 Hoe gevaarlijk is het virus? 3 Voor wie is het coronavirus precies gevaarlijk? 4 Hoe weet ik of ik drager ben van het virus? 5 Wanneer trek ik aan de bel? 6 Hoe werkt het virus bij kinderen? 7 Hoe verspreidt het virus zich? 8 Wat werkt wel en wat niet tegen besmetting? 9 Hoe verslaan we het virus? 10 Weten we hoe lang dit gaat duren?

7

Hoe verspreidt het virus zich?

Hoe verspreidt het virus zich?

Het virus verspreidt zich tussen mensen via onzichtbaar kleine slijmdruppeltjes die we uithoesten en -ademen, binnen twee meter van elkaar. Verder dan deze afstand ‘zweeft’ het virus niet, wordt nu aangenomen. Daarnaast geldt over het algemeen: hoe zieker de patiënt, hoe besmettelijker.

Het virus verspreidt zich in deze ‘druppeltjes’ ook via gladde oppervlakken, zoals handpalmen, deurklinken en kranen. Bijvoorbeeld als mensen onbedoeld druppeltjes achterlaten wanneer ze in hun hand hoesten of niezen en daarna een oppervlak aanraken.

Daarom is het ook zo belangrijk om handen te wassen en in de elleboog te niezen. Het is overigens niet precies te zeggen hoe lang het virus overleeft op een oppervlak, omdat dit afhangt van de omstandigheden.

Glad oppervlak
Onderzoekers van de Universiteit van Hongkong zochten uit hoe lang het sarsvirus kan overleven op een glad oppervlak. Het sarsvirus is een virus dat zeer op het nieuwe coronavirus lijkt. Het virus bleek bij 22 tot 25 graden en een luchtvochtigheid van 40 tot 50 procent, nog tot vijf dagen te overleven.

Wel neemt de hoeveelheid virus snel af. Na 24 uur zit er op toetsenborden bijvoorbeeld al tien keer minder virus. Datzelfde geldt voor alles met een min of meer glad handvat.

Er zijn dus geen aanwijzingen dat het coronavirus zich door de lucht verspreidt, zoals de veel besmettelijker ziekte mazelen. Maar daar hoort wel een slag om de arm bij. Dat het virus niet is aangetoond in ‘zwevende’ druppeltjes, wil niet zeggen dat het nooit voorkomt. Zo werd het verwante mersvirus aangetroffen in ziekenhuislucht. Ook het sarsvirus zou in theorie kunnen zweven, bleek uit recent onderzoek.

Volg ons