Vaccinatievragen

Vaccinatievragen

De coronavaccins uitgelegd in 10 heldere vragen en antwoorden

1 Hoe werken de vaccins? 2 Wanneer zijn de vaccins beschikbaar? 3 Hoe beschermd ben je na inenting? 4 Wat kun je precies verwachten, als je ingeënt wordt? 5 Wat zijn de medische indicaties op basis waarvan iemand voorrang krijgt? 6 Kun je na vaccinatie weer onbekommerd knuffelen? 7 Hoe zit het met de ‘indirecte verplichting’? 8 Nog nooit was er zo snel een vaccin. Hoe kan dat? 9 Kunnen we, om vaccin te sparen, ook toe met een lagere of uitgestelde dosis? 10 Als je het virus al hebt gehad, heeft het dan zin nog om te vaccineren?

1

Hoe werken de vaccins?

Hoe werken de vaccins?

Er zijn verschillende strategieën om het lichaam met een vaccin te leren het coronavirus te herkennen. De vaccins van Pfizer en Moderna, die allebei bij een eerste analyse ruim 9 op de 10 gevaccineerden beschermen tegen het virus, werken met een vergelijkbare truc. Het belangrijkste ingrediënt van hun vaccins is ‘boodschapper-RNA’. Dat is een erfelijkheidsmolecuul dat kortstondig bepaalde cellen in het lichaam ertoe aanzet om de uitsteeksels van het coronavirus uit hun buitenkant te laten groeien. Lang verhaal kort: het lichaam ziet de stekels, schrikt en bouwt er afweer tegen op – dit nooit weer. Bekijk hier wat er in het lichaam gebeurt, zodra de prik is gezet.

Het vaccin van AstraZeneca, ook wel bekend als het Oxfordvaccin, werkt iets anders. Dit vaccin bestaat uit een chimpansee-verkoudheidsvirus dat de lichaamscellen ertoe aanzet de uitsteekseleiwitten van het virus te produceren. Op dit vaccin zette Nederland het hoogst in. Het Verenigd Koninkrijk begon al in januari met het inenten van dit vaccin, maar in Europa kwam het met horten en stoten op de markt.

Bekijk hier het overzicht van de werking van de overige vaccins.

Volg ons