Verkiezingsvragen

Verkiezingsvragen

De Amerikaanse verkiezingen uitgelegd in 10 heldere vragen en antwoorden

1 Hoe wordt de president gekozen? 2 Mag iedereen president worden? 3 Wie mag stemmen (en vooral: wie niet)? 4 Wat zijn kiesmannen? 5 Hoe betrouwbaar zijn de peilingen? 6 Wat zijn swing states? 7 Waarom is er zoveel strijd over het stemmen per post? 8 Draait 3 november alleen om het kiezen van een nieuwe president? 9 Wat is gerrymandering en welke rol speelt het deze verkiezingen? 10 Wanneer wordt de winnaar bekendgemaakt?

1

Hoe wordt de president gekozen?

Hoe wordt de president gekozen?

De Verenigde Staten kiezen elke vier jaar op de eerste dinsdag na 1 november een nieuwe president. Dit jaar gebeurt dat op dinsdag 3 november. De twee grootste partijen, de Republikeinen en Democraten, kiezen elk één presidentskandidaat. In 2020 zijn dat Donald Trump (R) en Joe Biden (D).

De presidentskandidaat van zowel de Republikeinen als de Democraten is tussen januari en juni gekozen door de eigen partijgenoten die hun stem uitbrachten. Elke staat heeft zijn eigen stemmethode. De meeste staten houden een primary: partijleden kunnen dan individueel een stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. De eerste primary vindt traditioneel plaats in New Hampshire.

Sommige staten houden een caucus: dat betekent dat partijleden in groepjes hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. De groepjes zijn bijvoorbeeld verenigd rond een school of buurthuis. De eerste caucus vindt altijd plaats in Iowa.

Een presidentskandidaat die verliest in Iowa en New Hampshire geeft meestal gauw op. Joe Biden is een uitzondering: hij verloor in beide staten en werd toch presidentskandidaat dankzij winsten in andere staten. Vooral Super Tuesday is van belang: op die dag kiezen veertien staten tegelijk hun favoriete kandidaat. Biden won op 3 maart in tien van de veertien staten.

De twee favoriete presidentskandidaten − Biden en Trump − zijn in augustus formeel genomineerd door hun eigen partij en proberen elkaar sindsdien af te troeven met campagnes in het land. Ze houden drie rechtstreekse debatten met elkaar: dit jaar gebeurt dat op 29 september, 15 oktober en 22 oktober.

Lees hier door over hoe kandidaten president van de Verenigde Staten worden.

Volg ons