De meest gestelde lezersvragen over de Europese verkiezingen

1 Waarover gaan we stemmen? 2 Hoe relevant zijn deze verkiezingen? 3 Is het Europees Parlement een ‘feestcommissie op zoek naar een feest’, zoals premier Rutte in het verleden beweerde? 4 Welke belangrijke zaken heeft het Europees Parlement afgelopen jaren bereikt? 5 Stemmen europarlementariërs anders dan hun nationale collega’s? 6 Waarom stemmen we op nationale en niet op Europese partijen? 7 Mogen inwoners uit de overzeese gebieden ook stemmen voor de Europese verkiezingen? 8 Waar stem je als je in een ander land woont? 9 Hoeveel kost het Europees Parlement? 10 Wat zijn de grote thema’s bij de verkiezingen? 11 Hoe groot is de kans dat buitenlandse mogendheden de Europese verkiezingscampagne zullen beïnvloeden? 12 Wat zeggen de peilingen?

Stemmen europarlementariërs anders dan hun nationale collega’s?

Het komt zeker voor dat europarlementariërs een ander standpunt innemen dan hun partijgenoten thuis. Nederlandse parlementariërs stemmen hun positie overigens meestal af met de Haagse collega’s, maar het staat ze vrij van de nationale positie af te wijken (al kunnen ze daardoor wel politiek in problemen komen). Een recent voorbeeld van verschil in opvatting ontstond bij het CDA, over de ever closer union-frase die de Tweede Kamerleden uit het Europees Verdrag willen schrappen, dit tot ongeloof (en wanhoop) van hun Brusselse partijgenoten.

As je wil weten wat partijen daadwerkelijk doen in Europa (en dus niet wat ze in de nationale of internationale campagnes beloven), kun je je eigen voorkeuren vergelijken met het stemgedrag in het Europees Parlement met onze Stemchecker.