Hij schrok zich rot, in zijn eerste week op de ambachtsschool in 1941. Pieter Huijskens (93) ziet zichzelf zo weer het grote lokaal met lasapparatuur binnenlopen. Het was een zaterdag, vertelt hij aan de eettafel van zijn seniorenwoning. Dit werd zijn eerste les smeden en lassen. Eenmaal binnen viel zijn mond open. ‘Voor de klas stond een leraar met zwarte rijlaarzen en rijbroek, een zwart overhemd en een zwarte pet met het rood-zwarte embleem van de NSB. ‘Oh nee, dacht ik. Als-ie mij maar niet herkent.’
De NSB-docent was Johan Baars. In het Nationaal Archief in Den Haag zijn twee dikke mappen over hem te vinden, gevuld met verhoren, bewijsmateriaal en het naoorlogse vonnis tegen hem. Baars had zich tot 1940 nooit ‘met politiek ingelaten’, maar vanaf dat jaar raakte hij in de ban van de nationaal-socialistische beweging van Anton Mussert. Hij gebruikte zijn lessen om zijn nieuwe geloof te verspreiden. Oud-leerlingen herinnerden propagandatoespraken die wel twee uur konden duren.
Zijn ervaringen met de NSB-docent zouden op het leven van de latere luchtvaartkapitein Pieter blijvende indruk maken. Hij was naar eigen zeggen de enige in zijn klas die openlijk tegen Johan Baars in durfde te gaan en kreeg daarom bijna elke week klappen. Maar na de bevrijding van Breda draaide hun machtsverhouding 180 graden.