Zeeland

Tips

Mosseldorp Bruinisse

Afbeelding van Mosseldorp Bruinisse

Ook Yerseke en Phillippine claimen het predikaat ‘mosseldorp’, maar Bruinisse wint. Bekijk het mosselmonument en de mosselkotters, bezoek visserijmuseum BruSea, maak een rondvaart naar de mosselbanken in de Oosterschelde, kies uit zes mosselrestaurants en sla in voor thuis bij Mosselhandel Bout. 

Meer informatie: mosseldorp.nl

Beachclub Natural High

Afbeelding van Beachclub Natural High

Zeeland heeft veel kust, en ook veel strandtenten. Nog voor je vanuit het noorden de Brouwersdam over gaat, kom je al een fijne tegen. Beachclub Natural High is een perfecte relaxspot om je vakantie in Zeeland mee in te luiden. Je kunt hier altijd parkeren – de hele Brouwersdam is namelijk één grote geasfalteerde parkeerplaats, ook voor heel grote campers is er altijd plek. Ook op het terras, zelfs op de beste zomerdagen, is altijd een plekje te vinden. Zit je goed? Bestel dan een cocktail, gin-tonic en wat hapjes. Of ga voor één van de pokebowls, tempehsaté of een ouderwetse burger. Bonuspunt: op de kinderkaart staan niet alleen pizza en snacks, maar ook een kinderformaat zeetong. Wil je niet verder rijden? Dat kan ook, je kunt je hier prima de rest van de vakantie vermaken met kitesurfen, blokkarten, wingfoilen of andere stoere strandactiviteiten. Of ga shoppen in de surfshop, hier koop je naast (kite)surfspullen ook prachtige badkleding. 

Meer informatie: Beachclub Natural High 

Beeldentuin Achter de Westduinen

Afbeelding van Beeldentuin Achter de Westduinen

Voor de provinciepurist: de intieme beeldentuin Achter de Westduinen in Ouddorp ligt niet in Zeeland maar op het puntje van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Toch wilden we deze verrassende bestemming hier noemen. De achtertuin van Stasja Goedbloed (71) en Arthur Broek (65) in Ouddorp staat bekend als Beeldentuin Achter de Westduinen. Er staan tientallen sculpturen van veertig kunstenaars uit binnen- en buitenland. Staand op het gras of hangend aan een boomtak, tegen een speciaal gemetseld muurtje of verstopt in een Japans aandoend bed van mos. Van de robuuste, vacuüm getrokken roestvrijstalen zuilen van Ewerdt Hilgemann tot de fragiele glazen zeepbellen van Marinke van Zandwijk. 

Een poëtische plek die meeverandert met de golfslag van de seizoenen, zo noemen ze het zelf. Er is geen rode draad in de collectie en selectie. ‘De beelden moeten passen in de tuin en de tuin moet iets toevoegen aan de beelden’, zegt Stasja Goedbloed. ‘Een groot deel van ons plezier is de ontdekkingstocht, het contact met kunstenaars en bezoekers.’ De rode draad is eerder een punt die naar alle kanten uitdijt, vult Arthur Broek aan, ‘geen rechte weg van a naar b’.

Je komt hier voor de kunst en voor de rust. ‘We willen liever geen groepsbezoeken, dan zijn de mensen vooral op elkaar gericht’, zegt Goedbloed. Gasten zijn op donderdag tot en met zaterdag welkom voor een wandeling én een rijke lunch. Op zondag is de tuin gesloten – dan respecteren ze de zondagsrust van de gelovige inwoners van Ouddorp.

Beeldentuin Achter de Westduinen, Ouddorp, t/m 18 september. www.achterdewestduinen.nl

Lees meer

Oosterscheldekering

Afbeelding van Oosterscheldekering

Een echt Nederlands landschap? Dat is veel meer dan alleen tulpenvelden. Wat dacht je van ‘s lands trots de Deltawerken? Een van de bekendste hiervan is de langgerekte Oosterscheldekering. Een acht kilometer lange wegverbinding dwars door de Oosterschelde heen. 

Op het voormalig werkeiland te midden van de kering is educatief Themapark Neeltje Jans te vinden waar een zeehondenaquarium is. Je kunt er ook haaien en roggen zien of met ze zwemmen.

Bezoekersinformatie: neeltjejans.nl