Zeeland

Restaurants

De Vluchthaven, Bruinisse

Afbeelding van De Vluchthaven, Bruinisse

De Zeeuwse chef Dirk-Pieter Arkenbout is al 25 jaar eigenaar en chef van De Vluchthaven in Bruinisse. Hij heeft een bloeiende onderneming opgebouwd rond zijn eigen eet- en levenslust, al wordt de bezoeker van harte uitgenodigd mee te genieten. Dit aanstekelijke plezier maakt zijn zaak, met een heerlijk terras dat uitkijkt over een zijarm van de Oosterschelde, ook zo volstrekt onweerstaanbaar. Qua locatie – achter Bruinisse en dan de hoek om – zou je De Vluchthaven een verborgen parel kunnen noemen, maar de realiteit is dat de zaak met z’n eenvoudige vis-, schelp- en schaaldiergerechten, vrijwel alles uit de Oosterschelde, inmiddels een publiek geheim is. Arkenbout serveert een wisselend vijfgangenmenu. ‘En de Oosterscheldekreeft van de barbecue natuurlijk, die blijft altijd op de kaart.’

Vijfgangendagmenu van Zeeuwse producten voor € 65; kreeftenmenu vanaf € 72,50. 
De Vluchthaven, Zijpe 1, Bruinisse, vluchthaven.com

Lees meer

Pannekoekenmolen de Graanhalm 

Afbeelding van Pannekoekenmolen de Graanhalm 

In Pannekoekenmolen de Graanhalm in Burgh-Haamstede draait alles, hoe kan het ook anders, om de pannekoek. In de molen zie je hoe het graan tot meel wordt gemalen, in het restaurant worden ze voor je neus gebakken: groot, volkoren en niet te dik. De Graanhalm is een feest voor kinderen, met een speeltuin buiten en een speelhoek binnen, maar ook voor volwassen pannekoekenliefhebbers is het ontspannen. In de boomgaard – ver van de speeltuin – kun je onder een appelboom genieten van een pannekoek of een Westhoekbiertje. En daarna: shoppen in het molenwinkeltje: meel voor thuis, streekproducten of molenparafernalia.

Meer informatie: Pannekoekenmolen de Graanhalm 

De Oesterij in Yerseke

Afbeelding van De Oesterij in Yerseke

Yerseke is de schelpdierenhoofdstad van Nederland. Tijdens het seizoen van de exclusieve Zeeuwse platte oester eind september, wordt de delicatesse langs de gehele Havendijk overal aangeboden. Er zijn zaken met zilveren bestek en wit linnen waar je ze ‘in vier bereidingen’ bestelt, winkels waar je ze alleen per twaalf koopt en uitspanningen waar je ze staand aan de toonbank kunt opslurpen met een frietje ernaast en een softijsje toe.

De Oesterij zit er, met z’n picknicktafels en eenvoudige, maar doeltreffende kaart, een beetje tussenin. Het betreft de horecatak van de familie Dhooge die al meer dan een eeuw in de schelpenhandel zit – de drie broers die het bedrijf nu, als vierde generatie, in handen hebben breidden de mosselkwekerij van hun vader uit met allerlei verschillende soorten oesters, zowel zelfgekweekt uit de Grevelingen en de Oosterschelde als geïmporteerd uit Frankrijk, Ierland en Portugal.

Voor aan de dijk zit de winkeltje, waar je allerlei soorten oesters, mosselen en kreeften kunt kopen om mee te nemen. Daarachter, met prachtig uitzicht over de oude oesterputten en de Oosterschelde, is de proeverij. Er worden ook rondleidingen gegeven langs de oesterputten, bezoekers kunnen er rondlopen en in de oude loodsjes en gebouwen is een klein museum ingericht over de oester- en mosselcultuur. Heel aardig en leerzaam allemaal.

Dagelijks open van 10 tot 18, rondleiding op woensdag. Oesterij.nl

Lees meer

Omrijdkibbeling bij Frituur 'De Helling'

Afbeelding van Omrijdkibbeling bij Frituur 'De Helling'

Frituur De Helling ligt niet op het lange en relatief stille strand van Neeltje Jans, maar (de naam zegt het al) op de helling achter de pier. Vissersbootjes worden er per trailer achteruit het water in gereden om via de vluchthaven de zee op te gaan. De beroepsvissers uit Bruinisse of Colijnsplaat gaan door de naastgelegen sluis naar de Noordzee. Goede verhalen hoorden we. Over mensen die steevast omreden om hier, onderweg naar huis, een bak kibbeling te gaan eten in de zon. Over de enorme stukken krakend verse, verrukkelijk gefrituurde vis. Over ‘het ouderwetse Oud-Hollandsche snackbargevoel’, maar dan met uitzicht over de Oosterscheldekering aan de ene en de Noordzee aan de andere kant. 

Ze zijn maar een eenvoudige frituur, zegt eigenaar Kees. 'Gewoon, met frikandellen en blikkies'. Maar die kibbeling, die hij van pollak maakt, daar schept hij eer in, da’s een feit. ‘Ik snijd en bak altijd álles vers. En dan met aandacht frituren, hè. Dat kost tijd, maar dat is het waard. Er zijn erbij die wachten wel een úúr.’ De vis gaat in een blauw bakje in de vorm van een boot, met een lel remouladesaus uit een emmer. En hoewel Volkskrant-recensent Hiske Versprille best even haar bedenkingen had (‘Van kóólvis, zegt u? met van die chipskruiden van de groothandel?’) blijkt het inderdaad perfect gebakken, kraakverse en volstrekt omrijdwaardige kibbeling.

Meer informatie: Frituur 'De Helling'

 

Lees meer

Inter Scaldes

Afbeelding van Inter Scaldes

Inter Scaldes is een chic driesterrenrestaurant in Kruiningen, met een fraaie binnentuin, luxe gastenverblijven en een landingsplaats voor helikopters. onder leiding van topchef Jannis Brevet. 

In deze tijd van ophef, vertier & Instagram zijn veel toprestaurants op zoek naar de 'wowfactor': rookwolken op tafel, kunstjes op het bord, culinair trapezewerk in de keuken. Eten moet een 'verhaal' hebben, heet het. Jannis doet daar niet aan mee. Al die poespas leidt alleen maar af, vindt hij. 'Er is niets moeilijker dan simpel koken.'  

De wowfactor zit in andere dingen. In het verrassende raffinement van een dotje kaviaar op zoete kokos met een vliesdun wafeltje van kippenhuid. In de tot op de milliseconde nauwkeurige garing van een mootje sneeuwwitte tongschar, glanzend goudbruin geglaceerd met sinaasappelige Japanse azijn.In de bedrieglijke eenvoud van Zeeuwse kreeft met jonge voorjaarsgroenten. Pure culinaire poëzie.

Wat ook zo prachtig is: je proeft wat je ziet. Brevets kookstijl is helder als pas gewassen glas, niets op het bord is overbodig, het is subliem minimalisme. Tel daarbij op de fraaie entourage, de smetteloze bediening, schitterende wijnen en de conclusie is dat Inter Scaldes slechts één nadeel heeft: dat is het moment dat de rekening komt en van je roze wolk moet afstappen. Het voelt als verdreven worden uit het paradijs. Het enige dat rest is de herinnering en het verlangen om terug te keren.

Menu: Specialiteitenmenu van acht gangen: euro 185. Interscaldes.nl

Lees meer

Café Het Verdronken Land

Afbeelding van Café Het Verdronken Land

Achter een dijk die half in Nederland, half in België ligt, ligt natuurgebied Het Verdronken Land van Saeftinghe: een huiskamerkroeg waarvan je direct kunt uitsluiten dat er een tweede van bestaat. Het café is tot de nok toe gevuld met snuisterijen, beelden, foto’s en liedteksten. 

Bij Café Het Verdronken Land zijn de uitsmijters gigantisch en wordt alles wordt geserveerd met aanstekelijke ontspannenheid. Op de menukaart, geschreven in het dialect van de streek, staan verder nog soep met ballen, bakharing met zilte groente uit het verdronken land, ouderwetse (gele) rijstpap en de specialiteit: boterham met ‘ast’: gezouten en daarna gekookte varkensnek. Elk weekend is er stoofvlees volgens eigen recept, met huisgemaakte appelmoes, frieten en sla. Alles wordt geserveerd met een aanstekelijke ontspannenheid. Lieve mensen.

Café Het Verdronken Land, Nieuw-Namen(Emmadorp). Let op: Pinnen niet mogelijk

Lees meer

Codium in Goes

Afbeelding van Codium in Goes

Codium, een buisachtig bruinwier dat door z’n vachtje ook bekendstaat als viltwier (of in het Engels, meer luguber, als dead man’s fingers) wordt geroemd om zijn zeer verfijnde smaak.

Een mooie naam dus voor een restaurant dat die diversiteit wil vieren op het bord. De uit het vissersdorp Bruinisse afkomstige chef-eigenaar Wouter Kik wordt al als grote belofte gezien sinds hij als jonge twintiger restaurant De Vierbannen in Ouwerkerk eigenhandig naar een hoog niveau kookte. Daarna was hij keukenchef bij tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang in Zeeuws-Vlaanderen.  Kik componeert zijn beste zeegezichten door het rauwe of bijna rauwe hoofdproduct te combineren met gebakken en spetterfrisse smaken in het garnituur. Codium heeft zowel het enthousiasme als het talent en de expertise in huis om zich te ontwikkelen tot een topzaak.

Chic, modern restaurant met vooral veel vis. Vier- (€ 59) tot achtgangenmenu (€ 89,50). Fijn wijnarrangement voor € 7,50 per glas. restaurantcodium.nl

Lees meer

Pure C in Cadzand-Bad

Afbeelding van Pure C in Cadzand-Bad

Cadzand–Bad, vanouds een klein en onooglijk badplaatsje, is mede dankzij chef-kok Sergio Herman flink opgewaardeerd. In zijn strandrestaurant Pure C, dat twee Michelinsterren heeft, staat niet Herman zelf, maar diens tovenaarsleerling Syrco Bakker aan het roer. Het restaurant kijkt uit over het duin en de zee en is ingericht in die luxe, ontspannen, Ibiza-beachhouse-achtige stijl, met hier en daar een stuk gebleekt drijfhout of bijvoorbeeld een in leder gehulde steen. 

Hoofdgerechten zijn er vanaf € 60, een menu begint bij € 110. Naast een aantal geijkte chiquezakeningrediënten als zeetong, tarbot en noordzeekrab (die laatste in een spetterfris en luxueus gerecht met duindoornbes en watermunt) kookt Bakker juist ook met de minder voor de hand liggende producten: kreukels en wulken, hondshaai geserveerd ‘in het groen’, en een bijna griezelig perfect hoofdgerecht van tongschar op de graat en scheermes. Ook doet hij veel met duinkruiden en zilte groenten uit het naastgelegen natuurgebied ’t Zwin. Gerechten zijn zonder uitzondering elegant, prachtig en intens van smaak.

Pure C

Lees meer

Kint & Co

Afbeelding van Kint & Co

Kint & Co ligt in het dorp Paal, op het buitenste richeltje van de buitenprovincie Zeeuws-Vlaanderen. Vreemd smokkelgebied is het, met plaatsen als Nieuw-Namen, Roverberg en Graauw. Direct achter de hoge dijk begint de wildernis, daar liggen de schorren en slikken van het Verdronken Land van Saeftinghe, met ertegenaan de felbevochten Hedwigepolder waar de ontpoldering inmiddels begonnen zal zijn. Over de Westerschelde denderen de vrachtschepen naar de haven van Antwerpen, die in de verte vervaarlijk ligt te gloeien, alsof je over de rand van de wereld de hel inkijkt.

Langs het buitendijkse getijdenhaventje waar de schepen, het is eb, diep en scheef in de blubber liggen en kom je geen sterveling tegen, tot je in de enige straat het restaurant aantreft. De ontvangstruimte waar ook de bar is, is van top tot teen robijnrood, de eetzaal is blauw en overal hangen kleurige schilderijen en aardewerk. Op de gladgeschuurde houten tafels staan halfgedroogde hortensia’s met daartussen gestoken wilde rozen die uitbundig geuren. De sfeer is warm en prettig.

Kint & Co is verfrissend vrij van concept, boodschap of pretentie - het is meteen duidelijk waarom deze prettige zaak met z’n robuuste, kraakheldere en goed doordachte gerechten alle bestaansrecht heeft. Fijn dat er aan het einde van de wereld zo’n plek bestaat.

De zaak is drie keer per week open: op vrijdag- en zaterdagavond en op zondagmiddag. Er is één wekelijks wisselend vijfgangenmenu à € 47,50 waarbij als hoofdgerecht gekozen kan worden voor vlees of vis. De gastheer schenkt desgewenst ook een bijpassend glas voor € 7 per gang. 

Restaurant-kint-en-co.nl

Lees meer