De Veluwe

Tips

Wijngaard Telgt

Afbeelding van Wijngaard Telgt

Wijn van de Veluwe? Dat kan nooit goed zijn. Toch wel, wijnboer Jan van den Ham wist al meerdere nationale prijzen in de wacht te slepen. En dat terwijl hij nooit een wijndrinker was. De agrarisch chemicus besloot het Nederlandse wijnavontuur aan te gaan nadat hij gehoord had over nieuwe soorten die het ook in het Veluwse klimaat goed kunnen doen.

Inmiddels teelt hij Regent, Johanniter, Pinotin, Cabernet Blanc, Rondo. Van der Ham benadert wijn als wetenschap, zijn uiteenzettingen over schimmels en oxidatieprocessen zijn leerzaam. De wijnen van Telgt hebben niet het predikaat biologisch, Van den Ham steekt zijn schamele winst liever in de verbetering van zijn wijngaard, maar duurzaam geteeld zijn ze zeker wel. Hij heeft oog voor ieder diertje en plantje in zijn 1,5 hectare tellende gaard, zoals de torenvalk die over het terrasje tussen de wijnranken uitkijkt.  

Wijngaardtelgt.nl

De Schaapskooi van Loenermark

Afbeelding van De Schaapskooi van Loenermark

‘Nou je hebt niets gemist hoor, gewoon wat schapen die naar buiten lopen’, zegt de hobbyherder van de schaapskooi op de Loenermark nuchter als blijkt dat de schapen al voor het aangekondigde tijdstip van 9 uur ’s ochtends zijn uitgelopen. Het is duidelijk: hier gaat het om het welzijn van de schapen en natuurbeheer – een eventuele bezoeker is bijzaak. Neem eigen koffie en water mee en vraag of je een stukje mee mag lopen. De herder met stok, zijn uitzinnige honden die de kudde makke schapen drijven in het ochtendgloren van de Loenense heide, ze maken het gebrek aan een ontvangst met een kop koffie meer dan goed. 

Meer informatie over de Schaapskooi

Ashram Sada Shiva Dham bij Loenen

Afbeelding van Ashram Sada Shiva Dham bij Loenen

Een stukje India aan het klompenpad in Loenen. In de geest van het hindoeïsme is iedereen hier welkom om binnen te wandelen, ongeacht religie of afkomst. Bij de vuurceremonie die ieder weekend om 6.30 uur plaatsvindt bijvoorbeeld. In het blauwstaande tempeltje zit een klein gezelschap rond het vuur. Daar gaat een banaan in vlammen op, handjes rijst, stukjes appel, een hele kokosnoot. De aanwezigen krijgen stippen op hun voorhoofd. Allemaal om de hindoeïstische god van het vuur gunstig te stemmen. Na de ceremonie kun je mediteren, yoga beoefenen of gewoon weer verder wandelen, naar de nabijgelegen Loenense waterval bijvoorbeeld. 

Meer informatie: Babaji.nl

Fruittuin Verbeek in Oldebroek

Afbeelding van Fruittuin Verbeek in Oldebroek

Fruitteler Ton Verbeek wilde niet groot, groter, grootst om competitief te blijven, en is zich daarom gaan toeleggen op het direct leveren aan de eindgebruiker en de beleving rondom fruit. In zijn fruittuin kun je je prima een middag vermaken met een eigen bakje fruit plukken. Van zacht fruit in het late voorjaar tot appels en peren in het najaar. Of je koopt gewoon een bakje vers fruit kopen in de ruime boerderijwinkel - kost iets minder want bij de fruitpluk zit een meerprijs vanwege het vele proeven tussendoor. Of drink een koffie met appeltaart, uiteraard met appels uit eigen boomgaard, op het fijne terras met springkussen, klim en speelgelegenheid.

Op maandag en dinsdag gesloten, dus woensdag is de beste dag om te komen, in het weekend zijn de beste besjes vaak al geplukt.

Meer informatie: Fruittuinverbeek.nl

Radio Kootwijk op het Kootwijkerzand

Afbeelding van Radio Kootwijk op het Kootwijkerzand

‘Hallo, hier Bandoeng’. Zendstation Radio Kootwijk op de Veluwe vormde ooit de enige verbinding met de verre kolonie Nederlands-Indië. Het belang hiervan wordt weerspiegeld door de glorieuze art deco-architectuur van de ‘kathedraal van Kootwijk’. Het gebouw wordt regelmatig opengesteld,

Sylvia Witteman: 'Radio Kootwijk is niet minder dan adembenemend. Een grauwe, betonnen art-deco-sfinx, honderd jaar oud, maar nog steeds vreemd futuristisch, midden op een lege vlakte. Tip: heel hard ‘Hallo Bandoeng!’ over de hei roepen. Aan de kinderen uitleggen wat Bandoeng was. En dat het 30 gulden kostte om, daar in Radio Kootwijk, 3 minuten te bellen met je dierbaren aan de andere kant van de wereld. Dat was zoiets als 300 euro nu, jongens, beseffen jullie dat!' 

Staatsbosbeheer verzorgt rondleidingen. Meer informatie: hierradiokootwijk.nl