De Veluwe

Restaurants

The Green Rose in Arnhem

Afbeelding van The Green Rose in Arnhem

Bistro-café The Green Rose huist in een winkelstraat in het centrum van Arnhem, onder de Eusebiuskerk. De inrichting van de zaak, die twee pandjes plus een opkamer beslaat, komt regelrecht van de hipsterhorecabingokaart (hangplant ­– gatenplant – kale muur – kale tafel – ding onder een stolp). Maar akoestiek en licht zijn prettig, er staat zacht swingende soulmuziek aan en we hebben uitzicht over de open keuken waar chef Jin Hu achter de pannen staat. Ook bevorderlijk voor de feestelijke sfeer is het team zeer bijdehante, jonge mensen: ze zijn zelfverzekerd, ontspannen en extreem goed ingevoerd, zonder pretentieus of juist al te joviaal te worden.’s Middags kunnen er broodjes en salades worden besteld, en er is een lijstje fijne borrelsnacks als oesters, charcuterie en vis in blik. ’s Avonds geldt een compact menu met wisselende, kleine gerechten, en er is een verrassingsmenu: vier hartige gangen zonder dessert voor € 35.

Meer informatie: Thegreenrose.nl

Lees meer

't Nonnetje in Harderwijk

Afbeelding van 't Nonnetje in Harderwijk

Chefkok Michel van der Kroft kookte 't Nonnetje op tot twee Michelinsterren. Van der Kroft is géén vegetarische kok - een van zijn specialiteiten is terrine van ganzenlever met paling (dierenleed met bedreigde diersoort). Maar hij is wel een van de weinige topkoks die de groentekeuken serieus nemen en daarmee een nieuwe dimensie toevoegen aan het vleesloze eten: bourgondisch vegetarisme. 't Nonnetje heeft standaard een vegetarisch menu op de kaart.

Terwijl de avond zachtjes neerdaalt over de Vischmarkt, de kassière van de Coop in haar hagelwitte winkeljasje naar huis fietst en de ouderwetse lantaarnpalen oranje opgloeien, genieten wij na van een dessert van romig avocado-ijs met de zure lentesmaak van rabarber. En denken we aan al die mensen die zich over de wereld verplaatsen om elders te zoeken wat ze hier kennelijk niet kunnen vinden. Zitten wij hier, domweg gelukkig te wezen op de Vischmarkt. U moet de groenten uit Harderwijk hebben.

Meer informatie: Hetnonnetje.nl

Lees meer

Brasserie Vieux Paris in Arnhem

Afbeelding van Brasserie Vieux Paris in Arnhem

Vieux Paris in Arnhem is een knusse brasserie met huisregels: geen telefoons of rondrennend kroost.

Ze doen uitsluitend aan driegangenmenu’s (€ 29,95) en we zien slakjes, boudin noir en steak tartare, al wordt ook het Hollands eetcafépubliek niet vergeten met gerechten als ‘Bifteck rôti dans la tranche avec pesto, pignons de pin et fromage vieux’. Werkvertaling: carpaccio.

We begrijpen waarom het zo druk is bij Vieux Paris: de sfeer is uitstekend en de bediening echt erg goed. Maar zeker een restaurant dat tegenover zijn gasten zo streng is, mag wat betreft het eten ook wel wat hogere standaarden hanteren. 

Meer informatie: Vieuxparis.nl

Lees meer

Wildrestaurant De Echoput in Hoog Soeren

Afbeelding van Wildrestaurant De Echoput in Hoog Soeren

De Echoput is een beroemd restaurant dat al meer dan een halve eeuw bekendstaat als gevestigd instituut op het gebied van verfijnde wildgerechten. Hier is ook de Academie voor Gastronomie gehuisvest van Peter Klosse, die promoveerde op het categoriseren en analyseren van smaak. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer, in de persoon van zijn zoon Karel. Het is verontrustend en frustrerend om te moeten constateren dat dit roemruchte restaurant inmiddels zo bedroevend weinig kwaliteit biedt. Onbegrijpelijk dat in een zaak die zo’n geschiedenis heeft en ook nog nauw verbonden is aan de belangrijkste smaakopleiding van Nederland zó onzorgvuldig en liefdeloos wordt gekookt, constateert restaurantrecensent Hiske Versprille. 

Meer informatie: Echoput.nl

Lees meer