Groningen

Restaurants

Piloersemaborg in Den Ham

Afbeelding van Piloersemaborg in Den Ham

Dick Soek is een bijzondere kok in Groningen: een ex-profwielrenner die loste uit het peloton, koken leerde van een Italiaanse kluizenaar annex teamkok, terugging naar Nederland en een restaurant begon in een uithoek, niet alleen topografisch gezien, ook gastronomisch: Noord-Groningen. Volgens Dick werd hij verliefd op het land dat hij 'het Toscane van Nederland' noemt.

Geen kok die eerlijker, integerder, en rechter door zee gaat dan Dick Soek. Hij hoeft zelf niet meer zo nodig te shinen, dat doet zijn eten wel.  Zijn gerechten zijn puur, onopgesmukt en oprecht, een ode aan het land dat zo veel meer te bieden heeft dan gas. 

Menu: 6 gangen euro 89,50. Sietse Veldstraweg 25, Den Ham. Piloersema.nl

 

Lees meer

De Grote Frederik

Afbeelding van De Grote Frederik

De Grote Frederik in Groningen is een vriendelijke, zorgvuldige, pretentieloze zaak, met eten waar we zachtjes van gaan spinnen. 

Nu mag het Frederiksplein klinken als iets behoorlijk indrukwekkends, maar het betreft gewoon een uit de kluiten gewassen kruising van twee rustige straten in de Groningse wijk Oosterpoort. En de Grote Frederik die er huist, is ook beslist geen majestueuze, bekoepelde menerenzaak, maar een huiselijk bistrootje met zeven tafels. Het interieur is kleurig en verfrissend onhip, met glazen lampen boven de tafels en een kaars, een tulp en een eenvoudig linnen servet in een houten servetring erop. Een tikje kneuterig, maar fijn kneuterig. Je kunt ook aan de grote bar eten.

Het menu is zeer compact: er zijn twee voor-, twee tussen-, twee hoofd- en twee nagerechten, waaruit je dan twee (€ 27), drie (€ 34) of vier gangen kiest (€ 41, eventueel nog met kaas voor € 48). Die gangen, benadrukt de gastvrouw, mogen alles zijn: ‘Voor en hoofd, hoofd en na, tussen en hoofd – waar u zin in heeft.’ We nemen vier gangen en dan steeds van allebei één ‘Een compleet rondje kaart,’ constateert ze tevreden. ‘Hartstikke leuk.’ Op de wijnkaart staat vier rood en vier wit, ook allemaal betaalbaar en goedgekozen, maar wij nemen het arrangement dat € 6 per glas kost.

De Grote Frederik, Frederiksplein 9, Groningen, degrotefrederik.nl

Lees meer

’t Kleine Oestertje

Afbeelding van ’t Kleine Oestertje

Midden in het Groninger ­wierdenlandschap staat ’t Kleine Oestertje: een liefdevol visrestaurant. Het interieur is al even ­kleurig als het buitenwerk, en in de muren zijn duizenden mossel-, kokkel- en oesterschelpen gemetseld – een grappig effect. Aan het plafond bungelen metalen en papieren ­vissen met verbaasde gezichten, rond de open keuken zijn kasten gebouwd waarin tientallen kookboeken staan. 
De serveerster legt de kaart uit, en dat is zó gedaan. ‘We staan bekend om ons Visverwenmenu met de beróémde visschotel als hoofdgerecht. Eventueel kunt u daarna dan nog een stukje gebakken zeebaars krijgen.’ Er is ook een menu van € 35 zónder schotel – dan is de keuze bij het hoofdgerecht tussen zeebaars, kalfsribeye en eendenborst – maar het is overduidelijk waar de voorkeur van onze serveerster ligt. ‘Ook lekker, maar onze schotel is beroemd. Mensen komen ervoor terug.’

En daar komt de beroemde schotel al, die zeer gul is en niet voor niets beroemd. Op een groot, ­ouderwets visbord vinden we ­gestoofde scheermesjes, mals als marshmallow, met wat gerookte olie erop; plompe mossels en kokkels, uitstekend gegrilde calamari met van die onweerstaanbaar knapperige, ­rokerig-spekkige ­tentakels, gefrituurde spiering, overheerlijke kleine gefrituurde garnaaltjes, ­sappige, gevlinderde gamba’s, met veel knoflook en ­peterselie gebakken, en óók nog een paar flinke moten in boter ­gebakken geep. De geep wordt meestal als bijvangst beschouwd: het is een nogal eigenaardig uitziende, lange vis met een lelijke, puntige kop, buitenaards blauwgroene ruggewervels en verraderlijk dunne graatjes. Maar lékker. 

Lees meer

IJs van Room by Pure

Afbeelding van IJs van Room by Pure

Bij een dagje sjokken door een stad als Florence, Madrid of Lissabon hoort een ijsje. Zonder houd je het simpelweg niet vol en kinderen al helemaal niet. In Nederland is dat eigenlijk niet anders, al doe je het waarschijnlijk enkel voor de smaak en niet voor de verkoeling. Ga in de stad Groningen voor die smaak naar ijssalon Room by Pure aan de Vismarkt. Maar liefst 16 ijsmachines staan in de etalage van de winkel, de bijzondere smaken worden dus voor je ogen gedraaid. Verser krijg je het niet.