Flevoland

Tips

Landschapskunst in de polder

Afbeelding van Landschapskunst in de polder

Flevoland bezit de grootste collectie Land Art, oftewel landschapskunst, ter wereld. Het eerste kunstwerk, Het Observatorium van Richard Morris, stamt al uit 1977. Inmiddels is de collectie uitgegroeid tot tien werken verspreid door het weidse polderlandschap. De grootschalige werken bekijk je niet alleen, maar beleef je door er doorheen te lopen. Neem de Groene Kathedraal van Marinus Boezem in Almere Hout. Dit is een ‘gotische’ kathedraal van populieren, volgens de (op ware grootte) plattegrond van de Notre-Dame van Reims. Of Sea Level bij Zeewolde, bestaande uit twee betonnen muren van elk tweehonderd meter lang. De kunstenaar, Richard Serra, maakt zo het zeeniveau zichtbaar in de laaggelegen polder. Een kunstwerk daadwerkelijk in het water, dat kan ook. Voor PIER+HORIZON herstelde kunstenaar Paul de Kort een deel van de strekdam die vroeger in het Zwarte Meer lag.

Visit Flevoland heeft verschillende routes voor de fiets en auto uitgestippeld. De Izitravel-app biedt een gratis audiotour met alle Land Art van Flevoland. Er zijn geregeld activiteiten of voorstellingen rondom de werken. 

Lees meer

Uitje voor de kleinsten: Kabouterpad in het Kuinderbos

Afbeelding van Uitje voor de kleinsten: Kabouterpad in het Kuinderbos

Je wilt als ouder de benen strekken, maar je hebt te maken met tegenstribbelde kinderen. De oplossing: het kabouterpad. In het Kuinderbos wordt een tocht van een uur aangeboden. Een mail aan boswachter Harco met het tijdstip waarop je wilt beginnen — ergens tussen 9 en 2 — is genoeg. Hij legt een rode knapzak klaar met koekjes, drinkpakje, snoepjes en een boekje met opdrachten. Zo leren kinderen onderweg de leeftijd van een boom af te lezen aan het aantal ringen. Om de kabouterlook af te maken is er voor elk kind een rode puntmuts en rode schmink voor op de wangen. De route is makkelijk te volgen door de houten paaltjes waarop een kabouter staat afgebeeld. Bij terugkomst kun je broodjes bakken boven het vuurtje dat de boswachter aansteekt. Ook ligt er een kabouterdiploma klaar. (Anna van den Breemer)

Meer informatie over het kabouterpad op Staatsbosbeheer.nl

Verken het Horsterwold

Afbeelding van Verken het Horsterwold

In de zuidoostelijke hoek van Flevoland bevindt zich het Horsterwold. Dit relatief nieuwe natuurgebied is met 3.700 hectare het grootste loofbos in Nederland. Staatsbosbeheer organiseert safaritochten waarbij je in een wagen het hart van het bos verkent en met een beetje geluk oog in oog komt te staan met de kudde koninkpaarden die het bos bewoond.

Meer informatie: Staatsbosbeheer.nl

 

De EngelenZender is een kunstwerk van 26 kilometer lang

Afbeelding van De EngelenZender is een kunstwerk van 26 kilometer lang

Het verschijnsel doet zich voor na een kleine tien minuten rijden, halverwege de N307, zoals de Houtribdijk tussen Lelystad naar Enkhuizen officieel heet. Waar komen al die stemmen die kunstenaar Moniek Toebosch (1948-2012) uit haar keel wist te toveren, beter tot hun recht? Van zacht gefluister en woester gemurmel tot gregoriaanse klanken en als volksmuziek klinkende wijsjes; afgewisseld met de liefdevol uitgesproken woorden Liebe, l‘amour, love, Hoffnung, esperanza en faith. Het maakt de autotocht tot een semi-religieuze belevenis – waarbij je de handen stevig aan het stuur moet houden en de ogen op het grijze wegdek gericht om niet de plons in te rijden.

Voor de komende 3 jaar te beluisteren, mogelijk langer, via de app EngelenZender. De app werkt alleen op de N307 (Houtribdijk of Markermeerdijk), tussen Lelystad en Enkhuizen

Lees meer

Op een onbewoond eiland

Afbeelding van Op een onbewoond eiland

Het Vogeleiland in het Zwarte Meer mag je alleen bezoeken als je een vogel bent – tenzij je meevaart met een boswachter van Natuurmonumenten. Combineer de excursie met de 47 kilometer lange ‘Fietstocht langs het water in Flevoland’. 

Meer informatie: Natuurmonumenten.nl

Een bos speciaal voor paddestoelen

Afbeelding van Een bos speciaal voor paddestoelen

Bij Flevoland denk je aan eindeloze akkers doorsneden door rechte wegen en vaarten, maar er zijn ook (aangelegde) bossen, op grond die minder geschikt is voor landbouw. Het Voorsterbos is er één van.  Sinds tien jaar is dit bos officieel paddestoelenreservaat, alles in het gebiedje is erop gericht paddestoelen te gerieven – het is hier ook verboden ze te plukken. De keileembodem is geschikt gemaakt en de boomsoorten zijn erop aangepast, loofbomen zoals haagbeuken, die zwammen vormen. En er ligt dood hout in de greppels tussen de bomen. Ook mos gedijt goed in de schaduw van het loofbos, in de vochtige lucht, de bomen lijken in sokken te staan.

Meer informatie: Natuurmonumenten.nl

Lees meer

Bezoek (of slaap in) modernistisch polderdorp Nagele

Afbeelding van Bezoek (of slaap in) modernistisch polderdorp Nagele

Nagele is het is het enige dorp in Nederland dat volledig werd ontworpen volgens de principes van Het Nieuwe Bouwen, door toparchitecten als Cornelis van Eesteren, Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld.

De voormalige katholieke kerk huisvest nu een architectuurmuseum, dat het complete plaatje van Nagele en de Noordoostpolder schetst, van de prilste plannen tot de ongewisse toekomst. De ‘buitenexpositie’ beslaat het hele dorp, dat in een uurtje of twee te voet te verkennen valt. Hoogtepunten zijn de modernistische kerken met hun kloeke klokkentorens, de scholen met hun verspringende klaslokalen, de kubistische huisjes van vader Gerrit en zoon Jan Rietveld, plus de begraafplaats van tuinarchitecte Mien Ruys. Toch is dit geen toeristentrekker zoals vissersdorp Urk of het op de werelderfgoedlijst genoteerde Schokland, waar Nagele precies tussenin ligt.

Museum Nagele is geopend van donderdag t/m zondag, 13-17u; museumnagele.nl. Het gidsje Nagele, een cultuurhistorische wandeling biedt een 6,5 kilometer lange wandelroute door het dorp en kost € 9,95; matrijs.com

Je kunt ook overnachten in een authentiek huis uit 1956 met jarenzeventiginterieur, vanaf 130 euro per nacht

Lees meer

Deltawerk//, Rijksmonument Waterloopbos

Afbeelding van Deltawerk//, Rijksmonument Waterloopbos

Lange tijd wist Natuurmonumenten zich geen raad met het Waterloopbos, waar architectuur en natuur met elkaar in conflict lagen; de gigantische schaalmodellen die de ingenieurs van het waterloopkundig laboratorium in de jaren vijftig bouwden, werden overwoekerd door planten met beschermde status. Totdat de vereniging in 2012 samen met de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed het Duitse Insel Hombroich bezocht, een openluchtmuseum waar je door een parkachtig landschap met water en knotwilgen loopt terwijl je kunst bekijkt in beeldentuinen en paviljoens. Een trekpleister van jewelste, en een inspiratiebron voor de herontwikkeling van het gebied waarvoor RAAAF en Atelier de Lyon het plan maakten. De transformatie van de zogeheten Deltagoot tot hoofdentree is de eerste stap in de herontwikkeling van het gebied tot natuur- en Deltamonument.

Wat (bouw)kunst de natuur te bieden heeft? ‘Verbeeldingskracht’, antwoordt landschapsarchitect Ronald Rietveld van RAAAF. ‘Zeker in natuurgebieden met erfgoed is het een geschikte manier om de culturele betekenis van een plek zichtbaar te maken, zonder te historiseren of te vervallen in bordjes met bijschriften.’ Met hun kunstwerk willen de ontwerpers het idee van het Waterloopbos ter discussie stellen. ‘Het golfbassin, waarin tsunamihoge golven werden nagebootst om het ontwerp voor de Deltawerken te testen, werd gebouwd met als doel een onverwoestbare delta te bouwen’, vertelt Rietveld. Is het realistisch dat we met enorme dijken de stijgende zeespiegel kunnen blijven pareren? ‘Door dit monument van de Nederlandse strijd tegen het water uit te graven, staat het nu zelf in het water.’ Om de brute kracht van de golven die ooit door de bak denderden ervaarbaar te maken, zijn enorme platen uit de muren gezaagd, die gedraaid en geopend zijn richting het bos. Nu zie je welke immense constructie nodig was om het water tegen te houden: tachtig centimeter dik beton, zes meter hoog.

Lees meer