Flevoland

Restaurants

Pannekoekenkasteel Hans en Grietje

Afbeelding van Pannekoekenkasteel Hans en Grietje

Hans en Grietje Dielissen runden al lang een melkveehouderij waar ze van eigen melk allerlei zuivelproducten maakten, maar hadden genoeg van de lage prijzen die de supermarkt betaalde en besloten hun spullen zelf aan de man te gaan brengen. Een uitspanninkje aan de weg met ijs en koffie groeide uit tot een waar pannekoekenpaleis met een heksenthema en zevenhonderd zitplaatsen. Alle ijs, yoghurt, room en kaas die op de biologische boerderij wordt gemaakt, wordt in het restaurant gebruikt. 

En qua stijlvastheid namen Hans en Grietje geen halve maatregelen. Pannekoekenhuis Hans en Grietje is prachtig gemaakt, met veel oog voor detail. Er zijn meerdere kasteeltjes met tientallen antonpieckachtige torentjes en scheve ramen waar het kroost naar binnen kan klimmen: springkussens, speeltoestellen, een skelterbaan en allerlei ondergrondse gangen waar met een druk op de knop allerlei liefdevol van tweedehands spul in elkaar geknutselde bewegende tafereeltjes uit het sprookje in gang kunnen worden gezet. En dat is alleen nog maar de tuin. In het grote restaurant zelf, dat uit verschillende eetzalen bestaat, is ook geen centimeter door Grietje zelf ongedecoreerd gelaten: van de tafels, die allemaal heksenvoeten hebben, tot aan het beschilderde plafond – het is allemaal met enorm veel verbeelding en creativiteit gemaakt, en tegelijkertijd ook zo gemoedelijk houtje-touwtje in elkaar gezet dat je niet het gevoel hebt in Disneyland te zijn beland. 

Het eten is niet denderend. Toch: de kinderpannekoeken volstaan best. 

Lees meer

Pier 16 op het Schokkerstrand 

Afbeelding van Pier 16 op het Schokkerstrand 

Bij strand denk je al snel aan Zandvoort, Noordwijk of Scheveningen. Maar ook in Flevoland heb je mooie plekjes om te zwemmen en schelpen te zoeken. Neem Schokkerstrand in Nagele aan het Ketelmeer. Dit zandstrand is een fijne plek voor een dagje zwemplezier met het gezin. Voor kinderen zijn er schommels en een touwconstructie om in te klimmen. Restaurant Pier 16 is binnen handbereik. Vanaf het ruime terras zie je de boten verderop voorbij trekken. Binnen in het houten paviljoen eet je ongecompliceerde gerechten met zo veel mogelijk lokale ingrediënten. Op het strand is een afhaalloket waar je drankjes, ijs en simpele snacks kunt kopen. (Anna van den Breemer)

Pier16.nl