Drenthe

Tips

Openbare kunst: Mannes in Assen

Afbeelding van Openbare kunst: Mannes in Assen

Mannes, gemaakt door beeldend kunstenaar Q.S. Serafijn en architect Maurice Nio, werd op Dierendag 2018 onthuld bij het nieuwe station. Het houten kunstwerk reageert op verkeer en kinderstemmen door het verspreiden van waternevel uit zijn vacht. De gigantische hond hult zich dus letterlijk in nevelen, afkomstig uit sproeikoppen.

In de aanloop was er weerstand tegen het 500 duizend euro kostende beeld. Tegenstanders hadden liever een groot standbeeld van Bartje gezien in de hoofdstad van Drenthe, dan deze grote hond. Toch groeide Mannes al snel uit tot een populair icoon voor Assen, inclusief merchandising bij de VVV. Mannes (2018) haalde in 2020 al de top-100 van beste buitenbeelden van vakblad BK-informatie met beelden die ‘impact hebben op de omgeving, die resoneren, een soort nagalm hebben, kunstwerken met lef’.

Lees meer

Wandeling door het barbizon van het Noorden

Drenthe was de streek waar 19de-eeuwse kunstschilders de natuur in trokken en vooral het dorp Rolde had grote aantrekkingskracht. Een wandelroute voert langs de plekken waar Julius van de Sande Bakhuyzen, Willem Wenckebach en anderen hun schildersezel plantten. 

Meer informatie: eindjeomindrenthe.nl