Drenthe

Hotels

Legenda

Prijs per nacht

- onder de 50 euro

€€ - tussen de 50 en 100 euro

€€€ - tussen de 100 en 150 euro

€€€€ - meer dan 150 euro

Het Pioniershuisje

Afbeelding van Het Pioniershuisje

Op de dag nadat we deze zomer terugkwamen uit de provincie Drenthe, kreeg het gebied waar we net een heerlijk weekend hadden beleefd, een plek op de Unesco Werelderfgoedlijst. Wel verdiend wat ons betreft. 

Toch hadden we Frederiksoord niet uitgekozen om de bezienswaardigheden maar we waren op de accommodatie afgekomen: een smaakvol ‘tiny house’ in een oude boomgaard. We boekten al eerder campers en originele huisjes van verhuursite Tralaluna, dus we hadden vertrouwen in de kwaliteit. We treffen een grappig huisje voor twee personen, helemaal circulair gebouwd en midden tussen fruitbomen. Precies waar we zin in hadden na een drukke werkweek. Beheerder Janneke Komen vertelt dat ze het huisje veel verhuurt aan vermoeide mensen uit de zorg en het onderwijs als burnout-preventie. Het staat bekend als plek waar je echt even bij kunt komen.

Door de bomen, vanuit de schommelstoel van het huisje, zie je Museum de Proefkolonie liggen. Hier zie je hoe in deze streek werd gepionierd met de verzorgingsstaat. Nu snappen we waarom Janneke Koomen haar onderkomen voor gestresste Westerlingen ook het Pioniershuisje heeft genoemd. Ook zij probeert te pionieren in Drenthe. Niet om mensen meer welvaart te geven, maar om ze meer rust te geven. Als we achter in het huis op het grote bed liggen en door het grote dakraam boven ons de heldere sterrenhemel zien, ja, dan is haar missie geslaagd.

Om de hoek van het Pioniershuisje zit het Fietstransferium Frederiksoord waar je fietsen kan huren. Bij het woord ‘transferium’ denk je misschien aan een hypermoderne verhuurplek, maar het is gewoon een schattig boerderijtje waar je elektrische (bak)fietsen, fatbikes en andere tweewielers kunt huren. Kaartjes met fietsroutes kun je in deze hoek van Drenthe in veel winkels en musea vinden. Wij reden het ‘Weldadige Rondje’ van 36 kilometer langs al die kleine kolonieboerderijtjes waar het in Museum De Proefkolonie over ging. Maar er is ook een Pauperroute of een ‘Rondje Hunebedden’ beschikbaar: op papier dus, online of gewoon via de prima routebordjes die je onderweg tegenkomt. 

Meer informatie: het Pioniershuisje en fietstransferium.com

Wandelarrangement bij De Jufferen Lunsingh en Hotel Rikus

(€€€)

Afbeelding van Wandelarrangement bij De Jufferen Lunsingh en Hotel Rikus

Twee charmante Drentse hotels hebben een gezamenlijk wandelarrangement. De Jufferen Lunsingh en Hotel Rikus, hebben de ‘Oer-tour’ samengesteld.  In beiden hotels slaap en eet je twee nachten. En als je gaat wandelen krijg je een knapzak mee met lekkers voor onderweg.  

Meer informatie: dejufferenlunsingh.nl