Welke partijen weten hun verkiezingswinst om te zetten in coalitiedeelname?

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart hebben de partijen druk onderhandeld over de mogelijke coalities. De rode stippen op de kaart hieronder staan op de plekken waar de coalities al zeker zijn en dezelfde stippen in de gemeentenmatrix rechts geven aan welke partijen deelnemen aan de coalitie in een specifieke gemeente. De kleur van de onderliggende vlakjes komt overeen met het aantal stemmen voor een partij: hoe donkerder hoe hoger het behaalde percentage van de uitgebrachte stemmen. Partijen die er niet in slagen hun verkiezingswinst in daadwerkelijke macht om te zetten hebben veel donkere vlakjes, maar weinig rode stippen. Helemaal bovenaan de matrix staan per partij de landelijke gemiddelden voor het behaalde stemmenpercentage per gemeente, het succes in coalitiedeelname en het aandeel inwoners dat een partij daarmee effectief vertegenwoordigt.

Hoe gebruik ik deze visualisatie?

Kies zelf de rangschikking van de gemeenten in de matrix: naar gemeentenaam op alfabetische volgorde, naar inwoneraantal of naar status van de coalitievorming. Bij sorteren op coalitie komen de gemeenten met reeds zekere coalities (rode stippen) bovenaan te staan, gevolgd door de waarschijnlijke coalities waarover nog verder onderhandeld wordt (oranje stippen) en de gemeenten waarover nog niks bekend is.

Kies vervolgens zelf een of meerdere partijen om te zien in welke gemeenten ze zeker aan de coalitie deelnemen (blauwe stippen op de kaart). Deze gemeenten komen in de matrix bovenaan te staan. Het is ook mogelijk om zelf een specifieke gemeente te kiezen in de matrix. Soms is een stip in de gemeentenmatrix kleiner, dat betekent dat in die gemeente twee partijen een gezamenlijke lijst voeren.

Plaats de cursor boven een tekst of een gekleurd vlak voor meer informatie en om de lokatie van een gemeente op de kaart te zien.

Deze visualisatie is geoptimaliseerd voor Internet Explorer v9+ en voor andere moderne browsers

240414 © de Volkskrant - Dutch Data Design

Sorteer de gemeenten in de matrix op:
Kies een of meerdere coalitiepartijen:
Scroll naar beneden voor meer resultaten
Landelijke gemiddelden: Kies gemeente: