Het WK voetbal in Brazilië: een kosmopolitisch carnaval

De globalisering heeft het landenvoetbal op z’n kop gezet. Van de 736 voetballers die meedoen aan het WK in Brazilië heeft meer dan eenderde - namelijk 247 spelers - een dubbele nationaliteit, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Onderstaande visualisatie zet de dubbele nationaliteiten voor alle spelers en landen die deelnemen aan het WK uiteen.

De grootte van de cirkels boven de landen op de kaart komt overeen met het aantal spelers op het WK dat die nationaliteit heeft. Kies in het menu links voor een totaalkaart van alle deelnemers samen of voor een kaart per nationaal team. Plaats de cursor boven een cirkel of speler voor meer informatie. Gebruik het scrollwieltje van de muis of klik op een land om in/uit te zoomen.

Toelichting bij de data

De Volkskrant onderzocht de dubbele nationaliteiten van alle 736 voetballers die meedoen aan het WK van 2014, met als bronnen (inter)nationale databanken, ter zake kundige websites, voetbalexperts en (oud-)medewerkers bij nationale voetbalbonden.

De nationaliteiten zijn vastgesteld op basis van de achtergrond van de spelers zelf, de nationaliteit van de ouders en grootouders van de spelers en de verblijfsduur in een land. Daarbij is rekening gehouden met de regels die landen hanteren bij het verstrekken van paspoorten op basis van verblijfsduur en eventuele versoepelde regelingen voor nazaten van geëmigreerden.

Bij landen waar het bezit van meerdere nationaliteiten formeel niet is toegestaan, zoals Japan, zijn spelers met een dubbele nationaliteit op basis van bovenstaande criteria wél meegeteld. Deze spelers komen namelijk uit voor een ander land, ondanks de regels van dat land.

Auteurs: Mirjam Leunissen (visualisatie), Lennart Bloemhof (tekst en data), Sytze de Boer (documentatie)

Deze visualisatie is geoptimaliseerd voor Internet Explorer v9+ en andere moderne browsers


Toon kaart voor:

060614 © de Volkskrant - Dutch Data Design