Deze Afrikaan moet (en kan!) landbouw weer sexy maken

Door:  Carlijne Vos  

Als er één man is die de Afrikaanse landbouw op de rails kan krijgen is het Akinwumi Adesina (57) wel. Sinds zijn aantreden als hoofd van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank in 2015 laat hij geen kans voorbij gaan zonder te hameren op het belang van een agrarische revolutie.

Landbouw moet sexy worden, een innovatieve sector die Afrikaanse jongeren terug doet keren naar het platteland. Jongeren moeten niet vluchten naar Europa maar hier blijven en hun eigen welvaart creëren in de commerciële landbouw. Afrika moet zichzelf kunnen voeden in plaats van afhankelijk te zijn van import of erger nog; ontwikkelingshulp.

Landbouw is volgens Adesina een businesssector die als zodanig moet worden behandeld en gestimuleerd met investeringen. Voor de komende tien jaar trekt de bank maar liefst 20 miljard dollar uit om de landbouw uit het slop te trekken. Een gelijksoortig bedrag moet de elektriciteitsontwikkeling in Afrika aanjagen. Commerciële landbouw werkt immers niet zonder stroom. Duizenden jongeren krijgen via het programma ENABLE Youth beurzen om agrarische opleidingen in het buitenland te doen of hulp om agrarische bedrijven te starten of met nieuwe technieken, zaden of gewassen te werken. Met de nieuwe generatie ‘agripreneurs’ is de Afrikaanse agrarische revolutie wat Adesina betreft al begonnen.

Wereldvoedselprijs

Voor zijn ambities en inspiratie ontving Adesina vorig jaar de Wereldvoedselprijs, een prestigieuze Amerikaanse prijs die in het leven is geroepen door de Amerikaanse landbouwgoeroe Norman Borlaug. Het prijzengeld van 250 duizend dollar gaf hij direct weg aan Afrikaanse jongeren die in de landbouw werken. In 2013 beloonde het zakenblad Forbes Africa hem met de titel ‘man van het jaar’ vanwege zijn agrarische hervormingssuccessen in Nigeria.

Adesina werd geboren als boerenzoon in Ibadan in de Nigeriaanse staat Oyo. Na zijn studie landbouweconomie promoveerde hij aan Purdue Universiteit in Indiana. De eerste stappen in zijn agrarische loopbaan zette hij bij het Afrikaanse Instituut voor de Ontwikkeling van Rijst (WARDA) in Ivoorkust. Zijn ster rees snel toen hij door toenmalig VN-baas Kofi Annan werd benoemd in het bestuur van the Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA), een publiek-privaat initiatief dat is gesponsord door de Rockefeller Foundation en de Bill & Melinda Gates Foundation, waar hij een record van 4 miljard dollar aan bankleningen wist te genereren voor de agrarische sector.

In 2010 werd hij door de toenmalige Nigeriaanse president Jonathan Goodluck teruggehaald naar Nigeria om minister van landbouw te worden. Daar bracht hij zijn visie over de landbouw als business in de praktijk en wist 5,6 miljard dollar aan investeringen aan te trekken. Aan het eind van zijn termijn was de voedselproductie in Nigeria omhoog geschoten en was de voedselimport bijna gehalveerd.

Samen met onder meer Unilever-topman Paul Polman zat hij in de prestigieuze denktank van de VN om de nieuwe ontwikkelingsdoelen voor 2030 vast te stellen. De 17 zogenoemde Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn in 2015 ingegaan nadat de Millenniumdoelen uit 2000 om de honger en de armoede uit de wereld te bannen, waren verstreken.

Ter afsluiting van de Voedselzaak hebben we de beste artikelen gebundeld in een e-book. Download het hier voor e-readers, tablets, pc's en telefoons.