De Voedselzaak op World Food Day

Door:  Redactie  

Foto's: Sophia Twigt  

Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050? De Voedselzaak onderzoekt deze vraag ook op het World Food Day-festival op zaterdag 13 oktober in Den Bosch.

Super de Toekomst

In onze installatie Super de Toekomst vind je producten die in 2050 in de supermarkt zouden kúnnen liggen. Ze zijn allemaal gebaseerd op artikelen van de Voedselzaak, hoe gek ze soms ook klinken. Een stukje gekweekte walvissushi of een milkshake waarin alle voedingsstoffen zitten die je nodig hebt; wetenschappers zijn er vandaag de dag al volop mee bezig.

Natuurlijk hangt aan al die hypertechnologische producten ook een prijskaartje. Ontdek daarom bij het ‘afrekenen’ wat de hypothetische impact van je lunch is. Een vleesvervanger heeft bijvoorbeeld palmolie en soja nodig, gewassen die ver weg verbouwd worden en vaak ten koste gaan van natuurgebieden of landbouwgrond van de lokale bevolking.

Tech met bestek

Bijna alles op je bord is op enige wijze door technologie gemaakt, van het onschuldige zaadje dat aan de basis van je courgette lag, tot de melkrobot die nodig is voor je bakje yoghurt. In de talkshow Tech met bestek (14.30 uur) duikt Elfie Tromp in de angsten die rond foodtech heersen. Hoe terecht zijn die? Filosoof Julia Rijssenbeek leidt het gesprek in met de drie meestbelovende tech-innovaties. Daarna gaan ecomodernist Hidde Boersma, hightech-aardappelboer Jakob van den Borne en agro-ecoloog Wijnand Sukkel (Wageningen University & Research) met elkaar in debat aan de hand van een aantal dilemma's.

Winactie

Aan Volkskrant-abonnees mogen we 15 x 2 plekken weggeven voor de Masterclass Groentenparadijs van Dutch Cuisine-chef Bas Cloo. Veel mensen denken bij Dutch Cuisine aan stamppotjes van oma en aardappelen met jus en snijbonen. En dat is jammer, want Hollandse groente is meer dan dat. Bas Cloo doet niets liever dan experimenteren met oer-Hollandse seizoensgebonden groenten en in de Masterclass Groentenparadijs op World Food Day, daagt hij je uit hetzelfde te doen. Aan de hand van verschillende technieken leert u verrassende gerechten maken die volledig uit lokale groente bestaan. Via Volkskrant Inclusief kun je je inschrijven.

World Food Day

World Food Day is een festival met workshops, talkshows, films, een streekmarkt en excursies die u laten zien waar ons dagelijks eten vandaan komt. Wie produceert het? Welke innovatieve technieken worden er gebruikt? Hoe zit het met de impact van wat we eten op de planeet? En wat betekent dat voor een eerlijke verdeling voor iedereen? Het hele programma van de dag vindt u hier.

Het festival wordt georganiseerd om stil te staan bij de internationale Wereldvoedseldag op 16 oktober. Deze dag is in 1979 door de Verenigde Naties uitgeroepen om aandacht te vragen voor voedselzekerheid.

World Food Day vindt plaats op 13 oktober in Den Bosch, op Tramkade 20-28 van 11 tot 18 uur. Toegang is gratis. Je hebt wel een gratis entreebewijs nodig. Meer informatie via World Food Day.

Ter afsluiting van de Voedselzaak hebben we de beste artikelen gebundeld in een e-book. Download het hier voor e-readers, tablets, pc's en telefoons.