10 miljard monden vragen om een productie op gargantueske schaal

Door:  Ben van Raaij  

Foto's: George Steinmetz  

 

Het voeden van de wereld is titanenwerk. Dat is de idee achter het project ‘Big Food’ van fotograaf George Steinmetz. Hij belicht de globalisering, de schaalvergroting en de noodzaak van duurzaamheid.

Er zijn steeds meer mensen op de wereld (7,6 miljard nu, mogelijk 10 miljard in 2050), en die mensen worden gemiddeld steeds welvarender. Ze willen dus meer dierlijk eiwit op hun bord, en dit vergt productiemethoden op gargantueske schaal.

Dat is het uitgangspunt van de fotoserie Big Food van de Amerikaanse fotograaf George Steinmetz (61). Hij werd vooral bekend met luchtopnamen van imposante landschappen die hij maakte met een gemotoriseerde paraglider (het was nog de tijd voor de drone), maar richt zich nu vooral op de wereldvoedselproductie.

Opvallend is hoezeer de door Steinmetz geportretteerde processen verbonden zijn met de globalisering. Neem de kippen van slachterij Seara bij Cidrolandia, Brazilië: 170.000 per dag, 3 miljoen per maand. De dijen gaan naar Japan, de vleugels naar China, de poten naar China en Afrika, de borststukken naar Europa, de levers naar de VS. De rest wordt vermalen tot veevoer.

Klik op de pijlen links en rechts of swipe om de foto's te zien.

Productielijn in een pluimveeslachterij, Cidrolandia, Brazilië.

Steinmetz laat zien dat het voeden van al die miljarden mensen op termijn alleen nog lukt als het duurzaam gaat. Zoals in de hydrocultuur-boerderij Granpa nabij Tokio, Japan. Daar wordt in kunststof koepels sla ‘geplant’ in roterende velden. De plantjes hangen met hun wortels in een met mineralen verrijkte kweekvloeistof. Ze draaien een maand rond in het licht, voordat ze vanzelf bij de rand aankomen waar ze worden geplukt.

De zeekomkommerbakken in de haven van Yantai, China, zijn een ander voorbeeld. De dieren, een geliefde Chinese delicatesse, worden zonder extra voeding in de bakken opgekweekt tot ze kunnen worden geoogst. Een godsgeschenk voor de natuur: nu worden wereldwijd jaarlijks miljoenen wilde zeekomkommers gestroopt.

George Steinmetz spreekt zaterdag op het World Food Day-festival in Den Bosch. De Volkskrant organiseert er onder meer een talkshow over de toekomst van voedsel. Meer informatie staat hier.

Klik op de pijlen links en rechts of swipe om de foto's te zien.

Kweekbakken voor zeekomkommers, met op de achtergrond een scheepswerf, in Yantai, China.

Ter afsluiting van de Voedselzaak hebben we de beste artikelen gebundeld in een e-book. Download het hier voor e-readers, tablets, pc's en telefoons.