De unieke-namengenerator

Origineel, maar niet raar. Met gevoel voor traditie, maar niet ouderwets. Leuk voor de ouders, maar ook voor de grootouders die op een vernoeming hopen. Een kindernaam moet aan veel eisen voldoen. De Volkskrant maakt de zoektocht naar een nieuwe naam nu een stuk makkelijker: de namengenerator componeert unieke namen, zonder dat deze klinken alsof de aanstaande ouder op het toetsenbord in slaap is gevallen.

  • {{name}}

Deel je namen

Bekijk meer: waar komt jouw naam vandaan?

We telden hoe vaak en op welke positie bepaalde combinaties van twee of meer opeenvolgende letters voorkomen in de lijst van de 1800 meest gegeven jongens- en meisjesnamen sinds 1945. De lettercombinatie ‘ma’ (Maria, Herman, …) komt bijvoorbeeld een stuk vaker voor dan ‘xa’ (Xander, Roxanne, …).

Met deze informatie kunnen we nieuwe namen genereren die realistisch klinken. Als we een handvol letters volkomen willekeurig bij elkaar zouden gooien zou dat natuurlijk vaak niet het geval zijn.

Hoe vaker een lettercombinatie in de originele lijst aan het begin van een naam voorkomt, hoe groter de kans dat onze toevalsgenerator die combinatie als beginpunt voor een nieuwe naam kiest. Hetzelfde geldt voor de daaropvolgende letters in de naam. Als het resultaat een naam uit de originele lijst is dan doet de generator nog een poging, net zolang tot er echt een nieuwe naam ontstaat. In de wetenschap heet zo'n systeem dat ketens genereert op basis van een kansmodel een Markovketen.

Of de naam in de praktijk ook bruikbaar is – wij zagen Krises, Basta en Nazi – laten we graag aan de lezer over.

Deze namengenerator is bedacht en gebouwd door Hay Kranen, met vormgeving van Wendy van der Wauw en data verzameld door Mirjam Leunissen.