Tv-recensiePride-specials

Zolang lhbti’ers nog op straat worden lastiggevallen, moeten programmamakers er aandacht aan blijven schenken

Haroon Ali Beeld
Haroon Ali
Haroon Ali

Als je een documentaire maakt over lhbti’ers, is de kans groot dat die tijdens Pride-week wordt geprogrammeerd, die momenteel in volle gang is. Het gevolg is dat iedere omroep deze week een of meerdere programma’s uitzendt over dit thema, zowel op tv als online (bijvoorbeeld de dagelijkse Pride Talk van Avrotros op YouTube). Begrijpelijk, want het is een mooi actueel haakje in komkommertijd, waarin er verder niks interessants op tv is, behalve wat grote sporttoernooien. Toch had de NPO beter kunnen doseren, want ik vrees dat de massa snel moe van wordt van deze overdaad aan Pride-specials. Het gaat ‘maar’ om een tiende van de bevolking, zullen ze denken. Als je die nuttige, ontroerende programma’s nou beter spreidt over de rest van het jaar, houdt de heterokijker er ook zijn aandacht bij.

Dat gezegd hebbende is er één thema dat extra urgent is: het aanhoudende antihomogeweld in Nederland. Jaarlijks doen vijftienhonderd lhbti’ers melding of aangifte, wat slechts een enkele keer leidt tot een veroordeling. Maandag maakte Ellie Lust in de documentaire Ellie aan de verkeerde kant (Avrotros, NPO 3) goed voelbaar wat het effect is van scheldpartijen, bedreigingen en geweld op slachtoffers, die via close-ups de kijkers direct aanspreken. ‘Ik ben het zo zat, laat me gewoon met rust.’ De mentale klap is vaak nog groter, blijkt als de ex-politievrouw met enkele slachtoffers teruggaat naar het plaats delict. Hun ineengekrompen houding, bedeesde stem en tranen zeggen nog het meest.

Ellie Lust troost een slachtoffer van anti-homogeweld, in 'Ellie aan de verkeerde kant'. Beeld Avrotros
Ellie Lust troost een slachtoffer van anti-homogeweld, in 'Ellie aan de verkeerde kant'.Beeld Avrotros

Lust confronteert ook voetbalsupporters en commentator Johan Derksen met hun meningen. Ondanks haar engelengeduld kunnen ze geen coherente gedachte uitbrengen. Lhbti’ers moeten meedoen, maar niet te veel opvallen. Ze moeten ‘karakter’ tonen en ‘gewoon’ uit de kast komen, maar anderen niet vervelen met hun ‘huilverhalen’. Het wil er maar niet in dat een coming-out nog steeds pijnlijk kan aflopen. Lust moet na afloop van het gesprek concluderen dat Derksen een ‘blinde vlek voor de werkelijkheid’ heeft. Misschien moet hij de documentaire Out van gisteren terugkijken (KRONCRV, NPO 3), waarin een Amerikaanse plattelandsjongen in elkaar wordt geslagen na zijn coming-out – en dat vastlegt.

Gays kunnen niet ongestoord zoenen op straat, blijkt uit een reportage van 'Spuiten en slikken'. Beeld Spuiten en slikken
Gays kunnen niet ongestoord zoenen op straat, blijkt uit een reportage van 'Spuiten en slikken'.Beeld Spuiten en slikken

Of bekijk het filmpje dat Jurre Geluk maakte voor Spuiten en slikken (BNNVara), dat in een paar dagen tijd al bijna 330 duizend keer is bekeken op Facebook en Instagram. Daarin onderzoekt hij hoe voorbijgangers reageren op zoenende homo’s en lesbiennes. De gaykoppels krijgen ‘bah, bah, bah’ en ‘gadverdamme’ naar hun hoofd, alleen omdat ze hun liefde naar elkaar uiten. Het heteroseksuele testkoppel wordt met rust gelaten. De presentator loopt de voorbijgangers snel achterna en krijgt een van hen zover om zijn excuses aan te bieden. Ook in de documentaire van Lust stuurt een van de daders een brief naar een jongen die hij ooit in elkaar heeft geslagen. Zo’n poging tot verzoening heelt niet direct alle wonden, maar het blijft belangrijk om het te laten zien, zodat het geweld ophoudt.

Meer lezen

Transgender

Waarom stuit de discussie over gender zoveel kijkers tegen de borst? Ze vallen meer op – en dat mag niet in het land van doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

‘We mogen weer activistischer worden’

Volgens Astrid Oosenbrug, de nieuwe voorzitter van lhbti-belangenorganisatie COC, is het tijd dat Nederland weer in de kopgroep gaat zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden