Film- en tv-tipsMaandag 4 januari

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 4 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Bradley Cooper in American Sniper. Beeld Warner Bros Picture
Bradley Cooper in American Sniper.Beeld Warner Bros Picture

De wasstraat

Achter de verzamelterm ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ schuilen zeer diverse vormen van problematiek. De documentaireserie De wasstraat portretteert zes werknemers die proberen om hun persoonlijke problemen te overwinnen en er weer bij te horen. In een autowasstraat in Deventer zijn ze op elkaar aangewezen om van hun team een geoliede machine te maken. Eigenaar Martin Kniest heeft een wonderlijke carrière achter de rug en is als een vader voor zijn personeel, dat kampt met onder meer een oorlogstrauma, een burn-out, schulden en een leerachterstand.

NPO 2, 19.20 uur

John Wick

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Chad Stahelski, 2014) Nadat Russische criminelen zijn klassieke Ford Mustang hebben gestolen en zijn hond hebben gedood, begint het door Keanu Reeves gespeelde titelpersonage aan een genadeloze wraakoefening. Baba Yaga noemen ze hem, de boeman. De makers van John Wick deden hun best om hun hoofdpersonage zo bloeddorstig mogelijk te portretteren: door zijn tegenstanders wordt hij in deze eerste John Wick-film – niet de beste uit de reeks, maar alleszins vermakelijk – zorgvuldig gemythologiseerd. Wick de boeman? ‘Hij is de man die je stuurt om de fucking boeman te doden.’

Keanu Reeves in John Wick. Beeld
Keanu Reeves in John Wick.

American Sniper

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Clint Eastwood, 2014) Enerverende bewerking van de gelijknamige autobiografie van Chris Kyle, de man die als scherpschutter de meeste slachtoffers (160) heeft gemaakt in de Irakoorlog. Ideaal materiaal voor veteraan Clint Eastwood, die als geen ander weet hoe de ziel van de Amerikaan te vangen en diens hart te veroveren. De film ontrolt zich met een retorische vanzelfsprekendheid, met Kyle (Bradley Cooper) als nationale held - vraagtekens bij de oorlog worden goeddeels onder het kleed geschoven. Naarmate American Sniper vordert verengt Eastwood de strijd tot een man-tegen-manduel tussen Kyle en zijn Iraakse tegenstander, een minstens zo effectieve scherpschutter. Dat klinkt als een western en dat is het ook.

Uitgeknald?

De weerstand tegen het afsteken van vuurwerk groeit al jaren en ook in de politiek is er steeds meer steun voor een landelijk verbod. Dat het er door de coronacrisis zo snel van zou komen, had echter niemand kunnen voorzien. De documentaire Uitgeknald? volgt de voor- en tegenstanders van het vuurwerkverbod in de aanloop naar en tijdens de laatste jaarwisseling. Is het gezien de overlast voor mens en dier nog vol te houden dat het afsteken van explosieven door consumenten een goed idee is? En hoe belangrijk is het vuurwerk voor de fanatieke knallers?

NPO 3, 22.00 uur

De veerkracht van Volendam

De komende drie avonden staat de documentaireserie De veerkracht van Volendam stil bij de cafébrand die twintig jaar geleden aan veertien mensen het leven kostte. Ook raakten honderden aanwezigen gewond op de fatale oudejaarsnacht in café De Hemel. Voor het eerst sinds de ramp verbreekt bedrijfsleider John Veerman het stilzwijgen. Uit medeleven met slachtoffers en nabestaanden heeft hij zijn verhaal niet eerder verteld, maar nu is het tijd geworden om het verdriet te delen. Ook een brandweerman en enkele overlevenden komen in de serie aan het woord.

NPO 2, 22.10 uur

Schitt’s Creek

De Canadese sitcom Schitt’s Creek wordt al vijf jaar met prijzen overladen, maar was nog nooit in Nederland te zien. Tot vandaag, want de VRT presenteert vanaf nu elke werkdag een nieuwe aflevering. Na een financieel debacle moet de rijke familie Rose verhuizen naar een armoedig plaatsje dat ze ooit als grap hebben gekocht. Vader Johnny en moeder Moira belanden met hun strontverwende kinderen David en Alexis in een goedkoop motel. De enorm succesvolle serie werd bedacht door vader en zoon Eugene en Dan Levy, die de rollen van Johnny en David spelen.

VRT, 22.20 uur

Cemetery of Splendour

Arte, 00.30 uur

(Drama, Apitchatpong Weerasethakul, 2015) Een oefening in wakend dromen, dat is Cemetery of Splendour. De film speelt zich af in een tot ziekenhuis omgebouwd schooltje op het Thaise platteland, waar een groep soldaten aan een mysterieuze slaapziekte wordt behandeld. Begrijpen hoef je het allemaal niet, stelde Weerasethakul ten tijde van de première gerust. Tenminste, het is in Cemetery of Splendour onnodig de exacte betekenis en onderlinge samenhang te doorgronden van gebeurtenissen uit mythologieën, dromen, het heden of verleden. Geesten en levenden zijn hier dorpsgenoten die gewoon met elkaar aan tafel zitten.

Cemetery of Splendour. Beeld
Cemetery of Splendour.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden