Film- en tv-tips25 januari

De Volkskrant-tv-selectie voor maandag 25 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
John Merivale in A Night to Remember van Roy Ward Baker. Beeld
John Merivale in A Night to Remember van Roy Ward Baker.

Hunted vips

NPO 3, 20.25 uur

In het nieuwe seizoen van Hunted, het sociale experiment en spelprogramma van Avrotros, proberen acht deelnemers weer uit handen van een groep ervaren opsporingsdeskundigen te blijven. Bijzonder is dat de voortvluchtigen dit keer bekende Nederlanders zijn. Hoe lang lukt het hen de achtervolgers voor te blijven en wat is hun strategie in dit spannende kat-en-muisspel? De vier deelnemende vip-koppels zijn Birgit Schuurman en Kim Feenstra, Dennis Weening en Klaas van der Eerden, Fajah Lourens en haar dochter Irem, en Bilal Wahib en Oussama Ahammoud.

Klimaattop NL

NPO 2, 20.30 uur

Vandaag en morgen wordt in Den Haag op initiatief van Nederland de internationale klimaattop 2021 gehouden. Wereldleiders spreken er over manieren om het hoofd te bieden aan de gevolgen van klimaatverandering, zoals stijgende zeespiegels en drogere landbouwgrond. Naast prominenten als António Guterres, secretaris-generaal van de VN, en de regeringsleiders van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, nemen ook bedrijven en wetenschappers deel aan de conferentie. De NOS besteedt aandacht aan de top in een uitzending met voorbeelden van oplossingen voor de toekomst.

Mortal Engines

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Christian Rivers, 2018) Fantastisch beeld, dat van ‘roofsteden’ die door een postapocalyptische wereld trekken. In Mortal Engines ziet Londen eruit alsof alle belangrijke toeristische trekpleisters op een hoop zijn geveegd en op rupsbanden zijn gezet. Visueel valt er veel te genieten in deze peperdure boekverfilming, geproduceerd door Peter Jackson en geregisseerd door zijn special effects-man Christian Rivers. Er wordt gretig en kundig geleend uit films als Mad Max, Star Wars en Howl’s Moving Castle, al blijft de inspiratie vooral steken bij de buitenkant.

Beeld uit Mortal Engines van Christian Rivers. Beeld
Beeld uit Mortal Engines van Christian Rivers.

A Night to Remember

Arte, 21.55 uur

(Drama, Roy Ward Baker, 1958) Ook toen James Cameron met zijn peperdure Titanic (1997) een van de grootste bioscoophits in de filmgeschiedenis behaalde en maar liefst elf Oscars binnenharkte, bleef A Night to Remember volgens vele historici en overlevenden van ’s werelds beroemdste scheepsramp de authentiekste en accurate vertelling van de twee. Minder zoete romantiek, meer sociaal realistische benadering van het klasseverschil aan boord van het schip. A Night to Remember viel destijds overigens wat tegen aan de bioscoopkassa’s, maar geldt wel als vroeg voorbeeld van een hausse aan rampenfilms die later zou volgen, waaronder The Poseidon Adventure (1972) en The Towering Inferno (1974).

The Maze Runner

Net 5, 23.00 uur

(Fantasy, Wes Ball, 2014) Het gelijknamige boek van James Dasher liftte mee op het succes van The Hunger Games, en voor deze verfilming geldt hetzelfde. Nadat zijn geheugen is gewist, komt Thomas (Dylan O’Brien) terecht in een gemeenschap van jonge mannen. Wanneer hij ontdekt dat ze gevangen zitten in een doolhof, sluit Thomas zich aan bij de ‘runners’ om te ontsnappen en het geheim achter hun lot te ontrafelen. De film heeft geen grote sterren, maar biedt veel actie en special effects om de doelgroep te bekoren.

Dylan O'Brien in The Maze Runner van Wes Ball. Beeld
Dylan O'Brien in The Maze Runner van Wes Ball.

Pointer

NPO 2, 22.30 uur

Wie in Nederland door het werk een ziekte oploopt, is vaak lang bezig om erkenning en compensatie te krijgen. Pointer constateert dat dit vaak jaren duurt, terwijl het in België in een maand of acht geregeld is. Waarom is Nederland zo traag met beroepsziektezaken? Het programma sprak met Edward, die schildersziekte opliep en zijn oud-werkgever aansprakelijk stelde. Ook Jaco werd ziek door zijn werk, maar het duurde negen jaar voordat hij in het gelijk werd gesteld. Inmiddels raadt hij iedereen af om te beginnen aan zo’n slopend beroepsziektetraject.

Kruispunt

NPO 2, 23.00 uur

Na de Tweede Wereldoorlog werden de Joodse weeskinderen Betty Mock en Rob Moscou geadopteerd door twee zussen in het Gooi. Terwijl de een alle herinneringen aan de Holocaust wil ophalen en levend houden, heeft de ander juist de neiging om alles weg te stoppen. Aan de vooravond van de Wereld Holocaust Herdenking vertellen Mock en Moscou in Kruispunt na 75 jaar hun ongelooflijke verhaal. Met interviewer Frénk van der Linden praten ze over het verwerken van verdriet en verlies, en de verschillende manieren waarop ze met het verleden zijn omgegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden