Film- en tv-tipsMaandag 21 december

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 21 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
De libi met Daniel Kolf, Oussama Ahammoud en Bilal Wahib. Beeld
De libi met Daniel Kolf, Oussama Ahammoud en Bilal Wahib.

Een huis vol

NPO 1, 19.05 uur

Aan het einde van elk jaar neemt KRO-NCRV een kijkje bij enkele grote gezinnen in de realityserie Een huis vol. Dit keer volgt het programma drie families die al eens eerder te zien zijn geweest. De familie Kraan maakt met acht kinderen een frisse start in een nieuw huis, maar de oudste dochter staat op het punt om het nest te verlaten. Met elf kinderen is familie Buddenbruck nog niet compleet: nummer twaalf is op komst. Ook moet er een huwelijk worden gepland, wat nu even niet makkelijk is. De familie Jelles gaat compleet met acht kinderen op reis.

MolTalk

NPO 3, 20.25 uur

Nog even en Wie is de Mol? gaat weer van start. In een speciale aflevering van MolTalk verklappen Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen waar het nieuwe seizoen van de populaire spelserie gaat plaatsvinden en welke kandidaten er dit keer meedoen. In de uitzending spreken de presentatoren ook met vier oud-deelnemers van het programma, die tips geven die kunnen helpen bij het ontmaskeren van de mol in het gezelschap. Ook Wie is de Mol-presentator Rik van de Westelaken schuift aan om te onthullen wat de fans van het komende seizoen mogen verwachten.

The Witches

Net 5, 20.30 uur

(Familiefilm, Nicolas Roeg, 1990) Als geen ander bleek regisseur Roeg in staat de fijn vileine sfeer van Roald Dahls kinderboeken te vertalen naar het filmdoek. Kijk alleen al naar het uiterlijk dat de perfect gecaste Anjelica Huston aanneemt als haar hekspersonage de vermomming als mens verlaat, en je ziet hoe goed Roeg past bij Dahl. Huston is Eva Ernst, de opperheks die alle kinderen in muizen wil veranderen en daartoe haar heksen bijeen heeft geroepen in het hotel waar de jonge hoofdpersoon met zijn oma toevallig ook zijn intrek neemt.

Anjelica Huston in The Witches. Beeld
Anjelica Huston in The Witches.

De libi

NPO 3, 21.20 uur

(Komedie, Schady El-Hamus, 2019) Een film die zo enthousiast bij zijn helden achterop springt, dat die daardoor vanaf de allereerste minuut springlevend worde. Vrienden Bilal (Bilal Wahib), Gregg (Daniel Kolf) en Kevin (Oussama Ahammoud) geven geen snars om hun eindexamen. Veel belangrijker is het dat ze op de gastenlijst van club Jimmy Woo komen te staan, omdat Bilal tegen de leuke Jessie (Isabella Depeweg) heeft opgeschept dat ze daar vaste gasten zijn. Nooit te zwaar of te licht, heeft het met een Gouden Kalf bekroonde De Libi een schwung waar menig Nederlandse speelfilm een puntje aan kan zuigen. Wahib, Kolf en Ahammoud beleven duidelijk enorme lol aan hun personages, en hun samenspel is perfect.

In de beste families

NPO 2, 22.10 uur

Na een eerste seizoen over broers en zussen is de serie In de beste families terug met een reeks uitzendingen over moeders. De komende vijf avonden interviewt Coen Verbraak bekende en onbekende moeders en hun kinderen over het moederschap en de band met hun moeder. Voor de geboorte is je moeder de belangrijkste vrouw in je leven, maar die rol wordt kleiner naarmate het kind ouder wordt. In hoeverre blijft zij een voorbeeld voor haar kinderen? Blijft je altijd kind van je moeder, of kan die rol ook omkeren? En is moederliefde anders dan vaderliefde?

Paddington

Net 5, 22.20 uur

(Familiefilm, Paul King, 2014) De makers van Paddington hebben de sfeer van de beroemde boeken van Michael Bond knap bewaakt, terwijl het verhaal van de naar Londen geëmigreerde beer flink werd gemoderniseerd. Bond (in de film kort te zien als ‘vriendelijke heer’) schreef zijn uiterst Britse verhalen vanaf 1958. De film speelt zich af in het heden. Het tijdverschil biedt ruimte voor vriendelijke maatschappijkritiek. Een van de beste en sympathiekste familiefilms van de laatste jaren, dankzij de goedmoedige toon, taalgrapjes en visuele vondsten, het fijne acteerwerk en de zorgvuldige aankleding.

Hugh Bonneville en Paddington in Paddington. Beeld
Hugh Bonneville en Paddington in Paddington.

Love Fraud

Canvas, 23.30 uur

Veel mensen zoeken naar liefde via het internet. Zij vormen het nietsvermoedende doelwit voor mensen als Richard Scott Smith, een charmante oplichter die grote beloftes deed, maar het alleen had voorzien op het geld van zijn slachtoffers. In de vierdelige true crime documentaireserie Love Fraud volgen Rachel Grady en Heidi Ewing (de makers van Jesus Camp) het spoor van de vrouwen die Smith in een periode van twintig jaar heeft achtergelaten met een gebroken hart. In de hoop de fraudeur te vinden schakelden de regisseurs privédetectives en zelfs een premiejager in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden