07:12 uur. De koeien worden gemolken.

uitgelicht

Zo ziet een werkdag eruit voor boer Jos

07:12 uur. De koeien worden gemolken.Beeld Marcel van den Bergh

Ook in de week van het boerenprotest gaat het werk op de boerderij door. Volkskrant-fotograaf Marcel van den Bergh trok een dag op met melk­veehouder Jos van der Aa.

Door een ferme blaas lucht vormt de plastic handschoen zich naar een koeienuier. Het is 6.46 uur, de werkdag van melkveehouder Jos van der Aa is begonnen. De blauwe wegwerphandschoenen liggen na anderhalf uur melken weer in de prullenbak, maar de rubberen laarzen aan zijn voeten zal hij deze regenachtige dag pas over precies vijftien­enhalf uur voor het laatst uittrappen.

Zo gaat het op de vrijdag van de afgelopen tumultueuze boerenweek – als hij wordt gevolgd door de Volkskrant-fotograaf Marcel van den Bergh – en zo zal het ook zaterdag en zondag gaan; melkkoeien houden geen weekend. 

06:33 uur. Melkveehouder Jos van der Aa neemt een slok water voor hij gaat melken. Beeld Marcel van den Bergh
06:46 uur. De plastic handschoenen gaan aan voor het melken.Beeld Marcel van den Bergh
08:31 uur. Van der Aa veegt mest in de put.Beeld Marcel van den Bergh

Zijn werkritme mag dan zeven dagen per week hetzelfde zijn, het is juist vanwege de afwisseling dat Van der Aa het nog altijd graag doet. ‘Het ene moment sta je te kalven en op een volgend moment ben je uren in de weer met een kapotte machine.’

10:50 uur. Van der Aa leidt een jong kalfje naar zijn buitenhok.Beeld Marcel van den Bergh
14:04 uur. Even uitrusten op de paarse hoekbank.Beeld Marcel van den Bergh
14:43 uur. Van der Aa en zoon maken de ‘kuil’ op orde.Beeld Marcel van den Bergh

Na het schoonspuiten van de melkstal, het insemineren van een koe, kalfjes voeren en nog meer schoonspuiten, gaat Van der Aa rond 14.04 uur even plat op de paarse hoekbank. Om daarna met zijn vrouw de administratie door te nemen van de melk die eindigt als chocolademelk in een FrieslandCampina-pak. En dan weer het erf op tot om kwart voor zes het boerenbont op tafel staat. Zijn koeien voorziet hij om 22.15 uur nog een laatste keer van voer, kort voordat de overall die dag definitief op de haak gaat.

14:54 uur. Met zijn vrouw neemt van der Aa de administratie door.Beeld Marcel van den Bergh
17:44 uur. Met het gezin aan het avondeten.Beeld Marcel van den Bergh

Behalve de afwisseling is het ook het zorgen voor dieren dat Van der Aa doet genieten van dit ‘vrije leven’ op het platteland van het Gelderse Hernen. Maar er zijn ook zorgen. Hij is er het type niet naar in opstand te komen, maar achteraf had Van der Aa dinsdag graag de ‘fantastische geslaagde’ boerenactie op het Haagse Malieveld meegemaakt. Want met de alsmaar veranderende regeltjes is ook voor hem het werken er niet per se leuker op geworden. Ook is het duurzamer werken hem financieel niet meer gaan opleveren.

Zijn zoon aanmoedigen het bedrijf over te nemen, zoals hij zelf deed, doet de 52-jarige Van der Aa dan ook niet. ‘Het moet echt zijn passie zijn, en er anders niet aan beginnen.’

22:17 uur. De overall kan uit, de dag is ten einde.Beeld Marcel van den Bergh

LEES MEER

Hoe arm en zielig is de boer echt?
De steun voor het boerenprotest lijkt logisch, want je bijt niet in de hand die je voedt. Maar wie verder inzoomt, ziet dat ‘de landbouw’ veel complexer is dan het lijkt. ‘Over het algemeen verdienen ze niet zo’n heel dikbelegde boterham met alle tijd die ze erin stoppen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden