Zo drukken de nieuwste torens Chroestsjovs flatjes weg

Hoge woontorens nemen in Moskou de plaats in van de chroesjtsjovka's: eenvoudige flatgebouwen van vijf etages die het woningtekort na de oorlog moesten tegengaan. Ze werden op massale schaal neergezet in opdracht van Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov. Huizenfabrieken produceerden de muren, constructeurs konden ze in elkaar klikken als tetrisblokjes.

De burgemeester van Moskou vindt dat het tijd is voor nieuwe huizen. De houdbaarheidsdatum van de woningen is volgens hem verstreken. Vorige week publiceerde de burgemeester een lijst met gebouwen die tegen de vlakte gaan. Het zijn er 5.144. Meer dan anderhalf miljoen mensen moeten verhuizen. De wet voor de volksverhuizing is al ondertekend door president Vladimir Poetin.

Moskou heeft bewoners nieuwe, grotere woningen beloofd. Hoe die er uit gaan zien en waar die komen te staan, is voor bijna iedereen nog onduidelijk. Maar wonen wordt comfortabeler, verzekert de gemeente.

De sloop en nieuwbouw wordt gefinancierd door de gemeente. Tegenstanders bespeuren daar de ware aard van Sobjanins programma: de gemeente wil de haperende bouwsector aan opdrachten helpen.
Sinds de aankondiging van de sloop, in februari, voeren de tegenstanders actie.

De bulldozers arriveren eind dit jaar.

Lees hier het hele artikel van Tom Vennink

Foto's: Yuri Kozyrev / Noor
 

FOTOSERIE 5