In beeld Luchtacrobatiek

Via de paal naar Cirque du Soleil: Demi Brama (16) verbaast vriend en vijand met spectaculaire danskunsten

‘Als er geen paal is, is ze ongelukkig.’ Fotograaf Johan van Dreven volgde luchtacrobaat Demi Brama (16) een jaar lang: op haar opleiding, thuis en bij wedstrijden.

Uit: Leven voor talent Beeld Johan en Herma van Dreven

Als er één uitvoerende kunst steevast een bepaald soort associaties opwekt, dan is het die van het paaldansen. In landen waar flink wat paaldanseressen rond middernacht naar hun werk gaan in halfduistere clubs, al dan niet verscholen achter parkeerterreinen langs snelwegen, wordt dit professionalisme weleens ‘het op een-na-oudste beroep ter wereld’ genoemd. 

Beeld Johan en Herma van Dreven

Zo bepalend zijn al die clubs voor het imago van het paaldansen dat velen van ons niet weten dat het bij daglicht een serieuze vorm van acrobatie is die door juryleden net zo streng wordt beoordeeld als kunstschaatsen, en bovendien een klassieke en een artistieke variant kent.

Beeld Johan en Herma van Dreven

Demi Brama uit Huizen, nu 16 en vergevorderd op de acrobatenopleiding van Corpus Acrobatics in Amsterdam, ontdekte de paal rond haar 7de. Al snel verbaasde zij vriend en vijand met spectaculaire kunsten. Specialisten zagen een natuurtalent. Sinds die tijd brengt ze vele uren per dag hangend aan palen door.

Beeld Johan en Herma van Dreven

‘Als er geen paal in de buurt is, is ze ongelukkig’, zegt documentairefotograaf Johan van Dreven, die samen met zijn vrouw Herma de jonge acrobate een jaar lang volgde; thuis, op de opleiding en tijdens wedstrijden. Haar trainingsschema is rigoureus: tien tot veertien uur per dag, zes dagen per week.

Als ze straks klaar is, hoopt Brama toe te treden tot het Cirque du Soleil, een wereldwijd optredend samenwerkingsverband van groepen artiesten.

Beeld Johan en Herma van Dreven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.