Te mooi voor de vuilnisbak

Franse brocantes had fotograaf Lukas Göbel al van alle kanten bekeken. Maar dit, een spelletje spelen met de spullen, daar was hij nog niet eerder aan toe gekomen.

Brocante de Sin le Noble, roze olifant 2,50 euro. Beeld Lukas Göbel

Al zijn hele leven komt-ie er, in het noorden van Frankrijk, waar een groot deel van zijn familie woont. En altijd weer, in elk dorp, zijn er die marktjes. Brocantes, waar dorpelingen hun afgedankte spullen verkopen. Vaak rotzooi, soms pareltjes. ‘Als je van mensen kijken houdt, zoals ik, is het heerlijk om in zo’n dorpshuis lauwe koffie te drinken en over zo’n markt heen te hobbelen’, zegt fotograaf Lukas Göbel (47).

Hij fotografeerde eerst de markten, met de omgeving erbij, observerend, als toeschouwer. Vervolgens de mensen die er kwamen: vaak arme inwoners die de verkoop van spullen nodig hadden om in hun levensonderhoud te voorzien, maar ook handelaren en vrije geesten die zich wilden afzetten tegen de consumptiemaatschappij. Het leverde hem twee mooie foto-series op, maar de fascinatie voor brocantes was bij Göbel nog niet opgedroogd. Er zat nog veel meer fotomateriaal in.

Dus richtte hij zijn lens dit keer niet op de mensen, of de omgeving, maar om datgene waar het op rommelmarkten uiteindelijk allemaal draait: de afgedankte spullen. ‘Nog te mooi voor de vuilnisbak, maar te lelijk voor de winkel’, zegt Göbel hierover.

Hij bezocht marktjes in Villereau, Busigny, Frasnoy - heel Noord-Frankrijk reisde hij af voor zijn inkopen. Soms zag hij de uiteindelijke still al bijna liggen op het kleedje van de verkoper, vaak ook kocht hij iets waarvan hij nog geen idee had wat hij ermee zou doen. ‘Veel spullen kocht ik puur op gevoel’, zegt de Amsterdamse fotograaf. ‘Ik voelde me vooral aangetrokken tot kinderspullen. Als kind bedenk je hele verhalen rondom je speelgoed en kun je je volledig verliezen in een zelf gecreëerde fantasie-wereld. Dat gebeurde nu weer.’

Eindeloos heeft Göbel met zijn schatten zitten pielen, net zolang tot hij tevreden was met zijn beelden. ‘Sommige foto’s had ik in een halve dag, over andere heb ik maanden gedaan.’ Met de roze knuffelolifant bijvoorbeeld is hij overal geweest. Zo stond het beest op een berg suikerbieten, langs een verlaten weg en op een afvalstortplaats. Maar keer op keer was het beeld dat eruit kwam het nét niet helemaal. ‘Alle foto’s die ik heb gemaakt, roepen een bepaalde spanning op. Pas toen ik dat enorm lieve roze suikerbeest in een spookachtig bos zette, leverde het precies het onheilspellende contrast op dat ik zocht.’

Het was een compleet andere manier van werken voor Göbel, die als portretfotograaf normaal gesproken mensen voor zijn camera heeft staan. Nieuw en spannend vond hij het, maar hij ging er volledig in op. ‘Het leuke aan fotografie vind ik normaal gesproken dat je er mensen door ontmoet, dit keer sloot ik mezelf op in mijn eigen fantasie en had ik met niemand iets te maken.’ Heerlijk vond hij het. ‘En eenzaam was het nooit, want ik was met mijn creaties.’

Brocante de Cambrai, baby, 3 euro. Beeld Lukas Göbel
Brocante de Frasnoy, actieheld, € 1. Beeld Lukas Göbel
Brocante de Hergnies, kaphoofd, 2 euro. Beeld Lukas Göbel
Brocante de Busigny, hertenkleed, 15 euro. Beeld Lukas Göbel
Brocante de Inchy, barbies, 2 euro. Beeld Lukas Göbel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden