Een boom staat nog enigszins in brand.

Fotoreeks Bosbranden

Rouwen en de schade opnemen: het in as gelegde leven in Mati gaat verder

Een boom staat nog enigszins in brand. Beeld Joris van Gennip

Een week nadat hevige bosbranden het noordoosten van Griekenland teisterde, legde fotograaf Joris van Gennip de nasleep vast.

Een week na een reeks vernietigende bosbranden die vorige week aan zeker 91 mensen het leven kostte, maakt het badplaatsje Mati de balans op. In dit stadje, zo’n 30 kilometer ten oosten van Athene, vielen de meeste doden. Op één plek werden 26 lichamen aangetroffen, waarvan een deel in een omhelzende houding. De slachtoffers waren ingesloten door de vlammen.

Langzaamaan keren de bewoners van Mati terug naar hun stadje om te rouwen en de schade op te nemen. Hier, in de kerk van hun gemeenschap – de rijke versiering van het monumentale pand onaangetast door het vuur – kwamen honderden mensen samen om de doden te herdenken in een emotionele dienst. Na afloop werd een witte taart geserveerd. ‘Voor de slachtoffers van de brand,’ viel er op de taart te lezen.

Huizen en auto’s zijn uitgebrand. Beeld Joris van Gennip

Verderop maakten twee Russische toeristen foto’s van de helling nabij Mati, waar de brand de bomen heeft veranderd in verschroeide aarde. In een vrijwilligerscentrum zijn mensen toegestroomd om de lokale bevolking te helpen voor zover ze kunnen. Hun opruimactie is overigens slechts voorwerk. De zwartgeblakerde huizen en gebouwen zijn nog niet aan reparatie toe. Eerst moet het puin weg.

De afgelopen dagen maakte het verdriet van veel Grieken plaats voor woede. Overheidsinstanties wordt verweten dat zij faalden om erger te voorkomen. Bouwvoorschriften in de kuststreek zouden niet zijn nageleefd, wat de verwoesting des te groter maakte. Bovendien kwam de noodhulp maar traag op gang.

Er rest de bewoners in het getroffen gebied niets dan te redden wat er te redden valt. En dus maken ze een begin met de schoonmaak en reparaties. Het leven in Mati gaat verder, ook al is dat leven voor nu in de as gelegd.

Beeld Joris van Gennip
Russische toeristen maken foto’s. Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip
In een kerk is een herdenkingsdienst voor slachtoffers. Beeld Joris van Gennip
Een dode schildpad in een verwoest huis in badplaats Mati. Beeld Joris van Gennip
Stoelen in een verlaten zwembad. Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip
Interieur van een verwoest appartement in Mati. Beeld Joris van Gennip
In een kerk is een herdenkingsdienst voor slachtoffers. Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip
De organisatie van de schoonmaakactie is een ingewikkelde klus voor vrijwilligers. Beeld Joris van Gennip
Russische media op de plek waar 26 doden zijn gevonden. Beeld Joris van Gennip
Een groep vrijwilligers maakt beschadigde gebouwen en huizen vrij van rommel zodat deze weer gerepareerd kunnen worden. Beeld Joris van Gennip
Vrijwilligers verplaatsen gedoneerde benodigdheden zoals voedsel en kleren naar een depot. Beeld Joris van Gennip
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.