Uitgelicht Rapa das Bestas

Rapa das Bestas: Wat is dat toch met Spaans machismo en beesten?

Elk jaar worden in juli de wilde paarden in Galicië geknipt en ‘geschoren’. Fotograaf Robert Oosterbroek volgde het vier eeuwen oude volksritueel in Lorenzo de Sabucedo.

Rapa das Bestas. Beeld Robert Oosterbroek

Wat is dat toch met Spaans machismo en dieren? Hollen ze niet en masse met een stel stieren door de nauwe straten van Pamplona, die daarna theatraal worden doodgemarteld, doen ze aan ‘paardenworstelen’. De rapa das bestas (het ‘scheren’ van de beesten) is een traditioneel jaarlijks hoogtepunt in de parochie San Lorenzo de Sabucedo en andere plaatsen in Galicië.

In het eerste weekeinde van juli worden honderden paarden, die in het wild in de bergen leven, naar het dorp gebracht voor het knippen van staart en manen, ontwormen en behandelen van infecties en voor het brandmerken of chippen van de veulens.

Voor de Spanjaarden is het vierhonderd jaar oude ritueel groot feest. Ruiters halen de paarden uit de bergen die in een lange stoet naar het dorp draven en galopperen. Daar worden ze in een arena dicht opeen gedreven en besprongen door de aloitadores (‘vechters’) die de dieren op de grond werken, in bedwang houden en ze behandelen. Dit alles onder grote belangstelling van dorpelingen en toeristen.

De veulens worden van de kudde gescheiden en in een aparte kraal gedreven waar de jongeren van het dorp als in een soort rite de passage hun eerste veulen mogen overmeesteren en knippen.

Of dit ook zo feestelijk is voor de paarden, wordt al jaren door dierenactivisten en dierenorganisaties betwijfeld. Paarden zijn kuddedieren, maar het kan nauwelijks een lolletje zijn om zo opeengepakt, met veel kabaal en weinig zachtzinnig door vaak beschonken — mensen van ‘dierkundige zorg’ te worden voorzien.

Een organisatie als Occupy for Animals roept op tot actie en ook Pacma, de Spaanse dierenpartij, vraagt of het niet anders kan. ‘We hebben geen kritiek op het feit dat dit gebeurt, maar op de manier waarop’, zei Laura Duarte van Pacma vorig jaar in een regionale krant. ‘Dit veroorzaakt enorme stress onder dieren die in het wild leven en niet aan mensen zijn gewend. En het brandmerken van paarden met een gloeiend heet ijzer kan niet anders dan verschrikkelijke pijn veroorzaken.’

Na een paar dagen worden de paarden weer de bergen in gestuurd. Hebben ze een jaar om bij te komen.

Rapa das Bestas. Beeld Robert Oosterbroek
Rapa das Bestas. Beeld Robert Oosterbroek
Rapa das Bestas. Beeld Robert Oosterbroek
Rapa das Bestas. Beeld Robert Oosterbroek
Rapa das Bestas. Beeld Robert Oosterbroek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.