Moet u zien

Op fotobeurs Buy my darlings koop je bloot voor een beetje, rechtstreeks van de fotograaf

Zo makkelijk kan het zijn: Nederlandse fotografen brengen hun eigen foto’s aan de man op hun eigen fotobeurs Buy my darlings in Amsterdam.

Mark Moorman
null Beeld Cornelie Tollens
Beeld Cornelie Tollens

Het naakte lichaam is het gewoonste en het ongewoonste onderwerp in de fotografie. Op de poster van de fotobeurs Buy my darlings, the naked edition, staat een naakt meisje, anoniem op de rug gefotografeerd, hurkend op een duikplank en uitkijkend over het koele water. Zuiver beeld van zomers verlangen, een prachtfoto van Lana Prins (check haar instagram-account op lana.prins). Op de Facebook-uitnodiging van dezelfde fotobeurs is een witte sticker op haar kont geplakt, om de Facebookzeden te volgen, mag je aannemen, maar de onschuld is er wel af. En we zijn niet naïef, want het internet is inderdaad een hels oord, maar met stickers op billen maak je van de wereld geen betere plek.

Buy my darlings is georganiseerd door de fotografen Martijn van de Griendt en Tara Fallaux. Het is de tweede editie van de eendaagse fotomarkt, die vorig jaar in Amsterdam is gelanceerd als alternatief voor de internationale fotobeurs Unseen. In NDSM Fuse in Amsterdam-Noord verkopen veertig fotografen hun eigen prints, en het verhaal dat erbij hoort. Laagdrempeliger wordt het niet in de foto- en kunsthandel.

En wie wil niet het verhaal horen van de foto van Marc Faasse, waarbij we recht van boven op een rijtje geparkeerde auto’s kijken, met door het open dak van een van die auto’s een verstrengeld stelletje? De moderne kijker vermoedt hier een dronebeeld, wellicht een speels commentaar op de surveillancesamenleving? Maar bij Faasse kan het ook heel anders liggen, aangezien hij gebruikmaakt van een zes meter lange stok waar zijn camera aan hangt, om het ongewone perspectief te krijgen. Blijft de vraag: wat gebeurt er in die auto?

Buy my darlings, the naked edition, 27 juni (11.00-18.00 uur), NDSM Fuse, NDSM-plein 29, Amsterdam

null Beeld Marc de Groot
Beeld Marc de Groot
null Beeld Emilie Hudig
Beeld Emilie Hudig
null Beeld Jasper Groen
Beeld Jasper Groen
null Beeld Jesse van den Berg
Beeld Jesse van den Berg
null Beeld Marc Faasse
Beeld Marc Faasse
null Beeld Bibi Joan
Beeld Bibi Joan
null Beeld Prins de Vos
Beeld Prins de Vos
null Beeld Tara Fallaux
Beeld Tara Fallaux
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden