Fotoserie

Net niet te oud voor de basisschool voor meisjes in Kandahar, Afghanistan

Afghaanse meisjes verdringen zich in de gang van hun basisschool in Kandahar op 26 september 2021. Beeld Bülent Kiliç / AFP
Afghaanse meisjes verdringen zich in de gang van hun basisschool in Kandahar op 26 september 2021.Beeld Bülent Kiliç / AFP

Een sprankje hoop in Kandahar, geboorteplaats van de Taliban. Fotograaf Bülent Kiliç bezocht er een basisschool voor meisjes. Bange vraag: hoe lang mogen ze naar school?

Misschien is het wel de belangrijkste vraag die, als een dreigende onweerswolk, boven Afghanistan hangt: kunnen de meisjes onder het Talibanbewind naar school?

Een vonkje van hoop trof Bülent Kiliç, fotograaf van persbureau AFP, vorige week aan in Kandahar, de stad in het zuiden van Afghanistan waar de Taliban 27 jaar geleden ontstonden. De meeste basisscholen daar bleken open te zijn, ook die voor meisjes. In Kabul had Kiliç kort daarvoor ook al scholen gezien waar - na de val van Kabul half augustus - weer werd lesgegeven. Maar dat het ook gebeurt in het uiterst conservatieve Kandahar was toch een verrassing.

null Beeld Bülent Kiliç / AFP
Beeld Bülent Kiliç / AFP

Kiliç was onder de indruk van de leerkrachten, jonge vrouwen die vastbesloten zijn alles te doen om met hun leerlingen te kunnen blijven werken. ‘Dit terwijl de omstandigheden heel moeilijk zijn’, zegt hij telefonisch vanuit Kabul. ‘Ze hebben al twee maanden geen salaris ontvangen. Er is geen geld om hun familie te voeden. Maar ze gaan door.’

De toekomst van het onderwijs in Afghanistan blijft ongewis. In de jaren negentig, toen zij vijf jaar aan de macht waren, moesten de Taliban helemaal niets hebben van onderwijs aan meisjes en vrouwen. Dit keer zeggen hun woordvoerders dat dat anders zal zijn, maar in de eerste zeven weken van het nieuwe bewind zijn die beloften nog niet waargemaakt.

null Beeld  Bülent Kiliç / AFP
Beeld Bülent Kiliç / AFP

De jongens gaan weer naar de middelbare scholen, maar de meisjes moeten thuis blijven zolang er geen ‘islamitische omgeving’ is geschapen waarin ze ‘veilig’ kunnen studeren. Om dezelfde reden ligt ook het universitair onderwijs voor vrouwen en meisjes stil, op enkele particuliere universiteiten na.

Eén ding is duidelijk: hoe ouder de meisjes, hoe minder noodzaak de Taliban zien onderwijs voor hen mogelijk te maken. Heeft een meisje eenmaal de puberleeftijd bereikt (eigenlijk al met 9 jaar), dan is de enige veilige en gepaste plek voor haar die tussen de vier muren van het ouderlijk huis, zo is de gedachte.

Fotograaf Kiliç maakte op de school in Kandahar kennis met een van de vele gretige leerlingen. ‘Ze sprak goed Engels. Haar vader was gedood in een gevecht tussen milities. Ze maakte zich veel zorgen. Ze wilde heel graag naar de universiteit, maar ze was bang dat die route nu is afgesneden.’

null Beeld Bülent Kiliç / AFP
Beeld Bülent Kiliç / AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden