Met-gala, de Oscars van de modewereld

De Oscars van de modewereld, de Super Bowl of Fashion en het modefeestje van het jaar. Aan superlatieven geen gebrek voor het Met-gala- de jaarlijkse benefietavond ten bate van het Metropolitan Museum of Art Costume Institute. Topontwerpers, muzieksterren, sporthelden en Hollywood-acteurs hopen allemaal elk jaar weer op een toegangskaartje voor het sinds 1946 gehouden modebal in New York.

Goedkoop is het niet. Tenslotte zijn de inkomsten bedoeld om de komende modetentoonstelling in het MET mee te bekostigen. Kaartjes kosten 25.000 euro per stuk, een tafeltje tijdens de jaarlijkse gala-avond 255.000 euro. En dan nog zijn betalende gasten afhankelijk van het strenge oordeel van Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour, die sinds 1999 bepaalt wie wel en wie niet op het Met-gala binnenkomt.

Rond de 600 mensen krijgen uiteindelijk de eer om over de rode loper te schitteren. Daarbij geldt dat gasten zich het liefst houden aan de dresscode. Die staat altijd in het teken van de tentoonstelling van het Metropolitan Museum of Art Costume Institute. Dit jaar een hommage aan de Japanse ontwerpster en kunstenares Rei Kawakubo en haar 'mode voor gevorderden' Comme des Garçons. Een uitdaging dus, aangezien de 74-jarige Kawakubo meer bedoeld is om als statement te ontcijferen dan om te dragen.

Het leverde van popster Katy Perry tot tennisster Serena Williams de nodige uitbundige modecreaties op.

Nu is het nog wachten op wat de roddeljournalisten op het Met-gala hebben opgetekend. Tenslotte staat het jaarlijkse modebal ook altijd garant voor opmerkelijk shownieuws. Zo ruzieden zangeres Taylor Swift en acteur Tom Hiddleston er vorig jaar hun relatie stuk. En vroeg de huidige Amerikaanse president Donald Trump in 2004 op het Met-gala Melania ten huwelijk.

FOTOSERIE 11