In de arme townships bij Kaapstad bloeit de majorettesport. Voor meisjes is het vaak de enige uitweg uit de misère. Alice Mann portretteerde hen.
Majorettes tuttig? Zo denken de meiden op deze foto’s van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Alice Mann (Kaapstad, 1991) er duidelijk niet over. Ze kijken zelfbewust in haar camera. De ‘drummies’ zijn trots op hun kunsten en hun uniformen.
Velen komen uit de armste volkswijken en de populaire sport is hun manier om te ontsnappen aan de dagelijkse sfeer van diepe armoede en criminaliteit in hun buurten, schrijft Mann op haar site. Ze bezocht een jaar geleden een reeks basisscholen in de uitgestrekte townships bij Kaapstad om majorettes, die voor de trommelaars van de fanfares uit lopen, te portretteren.
De ‘drummajorettes’ werden begin jaren tachtig populair in heel Zuid-Afrika, maar het aantal deelnemers is dramatisch afgenomen omdat het nu als ouderwets wordt gezien, volgens Mann, opvallend genoeg met uitzondering van de armste wijken, waar de subcultuur bloeit. Wie de troosteloze Kaapse townships wel eens heeft gezien, kan zich voorstellen dat er voor jonge meiden verder ook weinig leuks te beleven valt.
Mann merkte hoe belangrijk de sport is voor de meisjes en hun familie – de ouders moeten zich nogal eens in bochten wringen om het geld voor de uniformen en witte laarzen op te brengen. De optochten en wedstrijden zijn hoogtepunten in hun leven en soms een opstapje naar een middelbare school. De zware en langdurige oefeningen na schooltijd geven hen zelfvertrouwen en in de ogen van Mann is het ook een manier om zich te laten gelden in een samenleving waar jongens, zeker in de sporten, alle aandacht opeisen. Daar is niets tuttigs aan.