Fotoserie Blinde ouders

Kinderen helpen ouders ‘kijken’

Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen? De Duitse fotograaf Sandra Schildwächter bracht het in beeld (en braille).

Beeld © Sandra Schildwächter

Een fotoserie over het leven van twee blinde ouders en hun drie ziende jonge kinderen heeft iets ongemakkelijks. De ouders kunnen die foto’s zelf nooit zien. Toch vonden Wencke en Metin Gemril het een goed idee van de Duitse fotografiestudent Sandra Schildwächter. ‘Ze wilden graag laten zien dat blinden ook zelfstandig en gelukkig kunnen leven’, zegt ze. Het gezin woont in een rijtjeshuis in Marburg.

Beeld © Sandra Schildwächter
Beeld © Sandra Schildwächter

Naast de fotoserie heeft ze een filmpje gemaakt en op haar website (sandraschildwaechter.de) gezet; die begint met een volledig donker beeld terwijl er stemmen klinken. Dan zien we scènes van de spelende kinderen, ouders die op de tast hun huiselijke taken doen. Wencke (28) vertelt dat ze de eerste vijf jaar van haar leven nog kon zien, totdat het glaucoom, dat ze van haar vader had geërfd, haar in hoog tempo het zicht ontnam. Ze herinnert zich nog goed hoe ze zelf tekende en kleurde, zoals nu haar kinderen. En hoe ze naar Tom and Jerry keek. Dat is moeilijk, zegt ze. Haar man Metin (45) is blind geboren, hij weet niet wat hij precies mist. Dat zegt hij ook zelf: blind zijn, is gewoon zijn leven.

Beeld © Sandra Schildwächter

Ze kunnen niet precies volgen wat de kinderen uitspoken, ravotten of over de bank rennen. Buiten is het nog lastiger: zolang Wencke een handje vastheeft of in ieder geval hun stemmen hoort, is ze gerust, zegt ze. Maar als zij verder weg zijn en ze hen niet goed hoort, knaagt het dat ze niets meer ziet. Het belet hun niet om naar de dierentuin van Frankfurt te gaan. Ze moeten het hebben van de geluiden en van de reacties van hun kinderen. Ze zitten naast elkaar te genieten op een bankje bij een groot aquarium.

Beeld © Sandra Schildwächter

Schildwächter maakte een boek van haar serie, die begint met een tekst in braille. Daarin staat kort het verhaal van Wencke, Metin en hun kinderen Myxin, Thora en Gawan (alledrie zonder glaucoom). Maar er bestaat geen braille voor foto’s. Blinden moeten het hebben van beschrijvingen door zienden, een soort audiofoto’s. Sandra Schildwächter deed dat voor Wencke en Metin. ‘Ze waren niet zo geïnteresseerd in de kleuren, wel in de actie en gevoelens.’ Hun kinderen hielpen bij het ‘kijken’: ‘Ze beschreven enthousiast wat ze zelf aan het doen zijn op de foto’s.’

Beeld © Sandra Schildwächter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden