Uitgelicht Kerstversiering

Kerstversiering als wapen tegen de rottigheid

Nederland geeft dezer dagen licht. Kosten noch moeite zijn gespaard bij de kerstaankleding van de tuin, merkte Marcel van den Bergh.

Door licht versierde woningen met kerst in Wamel. Beeld Marcel van den Bergh

Hij heeft meer dan 8.000 ledlampjes op en rond zijn huis hangen, een beamer projecteert kerstfilmpjes boven de voordeur en er schallen kerstliedjes uit een speaker in de tuin. Maar het meest trots is Ewald Hopman (69) op zijn Adventster. Een verlichte ster met een diameter van circa 2,5 meter die hoog in de vlaggenmast hangt. 

‘Die gaat als eerste aan op de eerste zondag van Advent.’ Dan is het wachten tot pakjesavond voorbij is. ‘Daarna gaat het los.’

Het zijn opvallend vaak mannen die hun huis exorbitant met lichtjes behangen rond kerst. In Heerhugowaard zijn het de drie buurmannen Fred, Stefan en Daniël die al jaren gezamenlijk hun huizen optuigen met kerstmannen en arrensleeën. De tuin van Willem van de Kraats uit Amersfoort werd vorig jaar door de kijkers van Koffietijd verkozen tot mooiste kersttuin van Nederland. 

Sommige mensen hebben een dure auto, zegt Hopman, ‘ik heb mijn lichtjes’. Maar het is niet zijn project alleen, benadrukt de oud-elektricien uit Hengelo. ‘Ik doe het samen met mijn vrouw. Zij doet het toezicht.’ Het begon zes jaar geleden toen Hopman de kerstbomen in de tuin versierde met lichtjes. ‘Van lieverlee’, ging het steeds verder. Sinds hij een paar jaar geleden met pensioen ging, heeft hij er een dagbesteding aan.

Elk jaar na de herfstvakantie begint Hopman na te denken. Wat zal hij dit jaar doen? Dan volgen ‘twee tot drie weken’ klussen met lampjes, zoals gezegd onder toezicht van zijn vrouw. ‘Die houdt continu in de gaten of ik niet van de ladder sodemieter.’

Als de boel eenmaal hangt en brandt, begint het mooiste gedeelte. Passanten stoppen om te kijken en foto’s te maken. Sommige buren bellen aan om een cadeautje te geven. ‘Ze waarderen het dat ons huis zo mooi versierd is.’ Daar doet hij het voor. Er is al genoeg rottigheid in de wereld. Illegaal vuurwerk, criminaliteit, aanslagen. Het wordt allemaal steeds erger’, zegt Hopman. ‘Daar heb ik zorgen over.’ Vandaar die lichtjes.

Door licht versierde woningen met kerst in Beneden-Leeuwen. Beeld Marcel van den Bergh
Door licht versierde woningen met kerst in Afferden. Beeld Marcel van den Bergh
Door licht versierde woningen met kerst in Nijmegen in Rijkevoort. Beeld Marcel van den Bergh
Door licht versierde woningen met kerst. Beeld Marcel van den Bergh
Door licht versierde woningen met kerst in Beneden-Leeuwen. Beeld Marcel van den Bergh
Door licht versierde woningen met kerst in Nijmegen. Beeld Marcel van den Bergh
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.