Fotoreekszomerse temperaturen

In beeld: zo viert Nederland de zomer

Tijdens de vakantieperiode brengen onze fotografen de zomer in beeld.

Tango op de Groenmarkt in Amersfoort.Beeld Marlena Waldthausen

23 augustus 2018

De tango wordt vaak een gestileerde vorm van passie genoemd. Een eeuw geleden moest je voor vuur-gekanaliseerd-in-danspassen naar de gevaarlijkere wijken van Buenos Aires anno 2018 kan de passie ook worden gestileerd op de Groenmarkt in Amersfoort, in de openlucht, met dank aan de fervente tangoliefhebbers Ton en Ada van der Hulst. Vele tientallen tangodansers geven op mooie zomeravonden acte de présence. Waarom het ene danspaar op deze foto wat minder ‘tango-achtig’ bezig lijkt dan het andere, kan vele oorzaken hebben. Dit is pas de eerste avond dat ze met de tango experimenteren; zij zijn al heel lang bij elkaar; zij kennen elkaar juist pas net; zij rusten even uit (vijf minuten tango kunnen meer vergen dan een uur sportschool). Wat ook kan: op het moment dat de foto werd genomen, complimenteerden deze dansers elkaar voor het elegant stileren van vuur.

Beeld Marlena Waldthausen
Beeld Marlena Waldthausen
Beeld Marlena Waldthausen
Beeld Marlena Waldthausen
Beeld Marlena Waldthausen
Beeld Marlena Waldthausen
Beeld Marlena Waldthausen
Beeld Marlena Waldthausen

17 augustus 2018

Je kunt erover twisten met welk dier de mens de sterkste band opbouwt, maar het paard staat zeker in de top-drie. Uitingen van die diepe verbondenheid laten zich tot op de dag van vandaag waarnemen in ’s werelds onherbergzame gebieden, waar het paard de mens nog vaak van A naar B brengt. Na lange tochten over stoffige paden kun je mens en paard daar zij aan zij zien uitrusten –  dankbaar dat ze het water hebben bereikt en elkaar niet in de steek hebben gelaten. De pony’s van Ponyparkcity in Collendoorn, de opvolger van Ponypark Slagharen, hebben in gewone zomers een makkelijker leven dan soortgenoten in Centraal-Azië . Zo niet in de zomer van 2018. Op deze ontroerende beelden van Aurélie Geurts zien we extra inspanningen beloond met extra liefde – mooier wordt lotsverbondenheid niet.

Beeld Aurélie Geurts
Lara, een 13-jarig Belgisch meisje met autisme komt bijna elk jaar naar Pony Parc City met haar ouders Veerle en Raf. Dit jaar koos ze de pony Elegance.Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

9 augustus 2018

Als er iets is waarvan het belang voor de gezondheid van een volk niet kan worden onderschat, dan is dat de nabijheid van strand en zee. Als de ene hittegolf de andere opvolgt, blijft het leven daar genietbaar. Twaalf maanden per jaar heb je daar uitzicht op 'iets groters dan wijzelf'. In landen waar je niet naar zee kunt - denk aan Zwitserland of Hongarije - ligt het gevaar van benauwend provincialisme altijd op de loer. De Nederlandse cineast Maarten de Kroon maakte een schitterende documentaire over het trauma dat inwoners van de Republiek Moldavië opliepen toen ze na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie hun toegang tot zee verloren. Sprekende titel: Landlocked. Een psycholoog vertelt daarin dat de aanblik van de zee mensen boven zichzelf doet uitstijgen. Kijk naar deze schitterende beelden van Sanne De Wilde en u weet dat dit ook het geval is in Castricum aan Zee.

Beeld Sanne de Wilde
Beeld Sanne de Wilde
Beeld Sanne de Wilde
Beeld Sanne de Wilde
Beeld Sanne de Wilde
Beeld Sanne de Wilde
Beeld Sanne de Wilde
Beeld Sanne de Wilde
De Drijf-in Cinema bij de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

2 augustus 2018

De Verenigde Staten schonken de wereld de drive-in cinema. Voeg aan dat woord een ‘j’ toe en je krijgt een schitterende variatie daarop uit een klein land met véél water: de Amsterdamse Drijf-in Cinema. In een zomer waarin het leven aan wal te heet wordt, is een paradijselijker uitje nauwelijks denkbaar. Wat is er mooier dan én dobberen in de koelte én genieten van wat zich op het witte doek voltrekt? Dit plezier staat of valt wel met de kwaliteit van de film. In een Drijf-in Cinema zit je met een probleem als de film waar je naartoe bent gevaren, nu ja, tegenvalt. Discreet de zaal uitlopen of rustig wegrijden is er niet bij: achter je hebben inmiddels dertig boten aangemeerd met opvarenden die de film helaas wel waarderen. Er zit niets anders op dan de volle 90 minuten op het water uit te dobberen.

Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

27 juli 2018

God schiep de hele wereld behalve Nederland, want dat hebben de Nederlanders zelf gemaakt dat is een wereldwijd bekend gezegde. In een zomer waarin het polderland hard op weg is naar een subtropisch klimaat, kun je daar een update van maken: God schonk de hele wereld voldoende land om te barbecueën behalve Nederland, want daar moeten ze voor geroosterd vlees het water op.

Kijk naar deze foto van Marcel van den Bergh, grootmeester in het vastleggen van de Nederlandse volksziel, en u weet dat Nederland de opwarming van de aarde glansrijk zal doorstaan. Turkse parken, Argentijnse pampa’s en Roemeense bergweiden zullen binnen afzienbare tijd te heet worden voor barbecue-achtig genot. Maar in het polderland zijn ze tot ver in de 21ste eeuw op het water van plezier verzekerd. 

Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Kano's in de wijk Groote Wielen in Den Bosch.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een strandje bij de wijk Groote Wielen in Den Bosch.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

20 juli 2018

Nederland wordt door buitenlanders niet alleen vaak het mooiste land ter wereld genoemd het geniet ook een reputatie als ’s werelds mooiste land op luchtfoto’s. Nu kun je beweren dat surfers in de Californische of de Hawaiiaanse branding vanuit de lucht óók prachtig zijn, maar deze nuance groen, dit licht en deze golven bij eb verschaft alleen de Noordzee. In de branding van de Grote Oceaan zijn surfers bijna altijd bodybuilders die op het strand worden gadegeslagen door meisjes in bikini. In de branding van een klein land in het noordwesten van Europa nemen de meiden zelf de surfplank ter hand, zij het niet in bikini: het zeewater is hier wat minder warm dan in Honolulu. Misschien zien we op deze foto wel een surfvereniging die na afloop aan de bitterballen gaat om op te warmen. Probeer maar eens bitterballen te vinden op Hawaï.

Surfen voor de kust van Scheveningen.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden