Historische Volkskranten nu online beschikbaar

Voor liefhebbers van de Volkskrant zijn vanaf nu oude, historische pagina's online te vinden. Er kan bijvoorbeeld louter op datum worden gezocht. Wat meldde de krant op uw geboortedag? Verder kan onder meer op een specifieke krant worden gezocht, op onderwerp of op auteurs. Hieronder alvast een voorproefje middels enkele bijzondere voorpagina's.

Alle papieren edities van de Volkskrant worden al jaren ergens bij een opslagbedrijf in Zuid-Holland bewaard. Onder de juiste klimatologische omstandigheden uiteraard. Ooit opgericht als weekblad (1919) verscheen op 1 oktober 1921 de eerste Volkskrant als dagblad. Die papieren versies zijn ook bij de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag in bewaring. Diezelfde bibliotheek komt vandaag met nieuws over de krant.

Op de website Delpher.nl - een initiatief van de KB en universiteitsbibliotheken gezamenlijk - zijn vanaf nu alle artikelen uit de Volkskrant in de periode 1945-1995 beschikbaar. Voor recentere edities van de krant (van ná 1995 tot 2017 dus) gold dat al; aan het digitaliseren van vooroorlogse uitgaven wordt nog gewerkt.

Eerlijk is eerlijk, de Volkskrant heeft hiermee geen primeur. Een aantal kranten is al langere tijd te raadplegen via Delpher, een website met ruim zestig miljoen pagina's uit boeken, kranten en tijdschriften. Met de uitgever van deze krant, De Persgroep, sloot de Koninklijke Bibliotheek dit jaar een licentieovereenkomst die tot een forse uitbreiding van de collectie leidde. Ook artikelen uit andere Persgroeptitels, zoals Trouw en Het Parool, zijn gedigitaliseerd en vanaf nu voor eenieder toegankelijk.

Het digitaliseren van al dat papier was nogal een klus. De KB besteedde dat uit aan een gespecialiseerd bedrijf dat er jaren mee bezig is geweest. Jasper Faase, projectleider digitalisering van de KB: 'Het originele materiaal ligt bij ons netjes ingebonden. Alles is in de band gescand.' Toch levert de digitale techniek niet in één keer feilloos resultaat: 'De software struikelt op onregelmatigheden. Het krantenpapier kan bros zijn, er zitten vouwtjes in. Koppen boven artikelen zijn allemaal handmatig nagelopen en gecorrigeerd.'

FOTOSERIE 54