null

in beeldverenigde Arabische emiraten

Het zand neemt de wereld over

Beeld Irenaeus Herok

In de Verenigde Arabische Emiraten strijden de werken van de mens met het zand van de woestijn. De Australische fotograaf Irenaeus Herok legde het wonderschone resultaat vast met een drone.

Het zand is overal. Het waait op tot immense duinen, het stuift over de snelwegen, het dringt oases binnen en sluit alle menselijke activiteiten langzaam in. Het is het goudgele zand van de Rub’ al-Khali, ‘Het Lege Kwartier’, de grootste ononderbroken zandwoestijn ter wereld, in het zuidoosten van het Arabisch Schiereiland.

null Beeld Irenaeus Herok
Beeld Irenaeus Herok

De Australische fotograaf Irenaeus Herok reisde af naar de Verenigde Arabische Emiraten en legde met een drone vast hoe het woestijnzand de wereld overneemt. Het zijn technisch perfecte, surrealistische beelden, door het contrast tussen de smetteloze, met oliedollars betaalde asfaltwegen en sportvelden en het alomtegenwoordige zand dat ze bedekt.

null Beeld Irenaeus Herok
Beeld Irenaeus Herok

Dat de mens zich door het zand niet helemaal laat gekmaken blijkt uit de foto van een al bijna bedolven rotonde. De meeste automobilisten proberen er getuige de bandensporen braaf in hun baan te blijven.

Een enkele foto refereert nog aan het grotendeels verdwenen Arabië van Duizend-en-een-nacht. Acht dromedarissen zijn door hun eigenaren in het zand geparkeerd. Door hun ouderwetse kluisters kunnen ze niet weglopen. De enige beweging die hen nog resteert is een machteloos liggend om hun as draaien, alsof ze de slaap maar niet kunnen vatten.

null Beeld Irenaeus Herok
Beeld Irenaeus Herok

De overvloed aan zand lijkt een schatkamer voor de mondiale bouwsector. Door de explosieve toename van bouwactiviteiten in landen als China en India is er een onverzadigbare vraag naar zand, onder meer voor de productie van beton. Dat heeft geleid tot een ware zandkoorts waarbij maffiose bedrijven illegaal zand wegsluizen uit ecologisch kwetsbare rivieren en kusten.

null Beeld Irenaeus Herok
Beeld Irenaeus Herok

Het zand van het Lege Kwartier is echter geen oplossing. Woestijnzand is te fijn voor de bouw van wegen, huizen, fabrieken en stuwdammen. Zelfs de Verenigde Arabische Emiraten moeten dus zand (en natuursteen en grind) importeren, volgens de Verenigde Naties voor bijna 500 miljoen dollar in 2014. De kunstmatige eilanden en trotse torens van Dubai en Abu Dhabi zijn opgespoten en gebouwd met geïmporteerd zand.

null Beeld Irenaeus Herok
Beeld Irenaeus Herok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden