UITGELICHT EUROPESE THEE

De thee van het eiland São Miguel is de enige uit Europa

Het Portugese eiland São Miguel in de Azoren is de enige plek in Europa waar op commerciële basis thee wordt verbouwd. Fotograaf Raymond Rutting volgde de pluk en de verwerking op Chá Gorreana, de oudste plantage.

Op de Azoren is de enige plek in Europa waar thee wordt verbouwd. De productie op de twee kleine plantages geschiedt op de Aziatische manier. De theevelden liggen ter hoogte van Ribera Grande aan de kust. Hier wordt op de theeplantage Chá Gorreana het onkruid uit de theestruiken weggekapt. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het was Jacinto Leite die rond 1820 op het idee kwam om op het eiland São Miguel thee te verbouwen. Het was een gouden greep: de sinaasappels van het Portugese eiland leverden nog maar weinig op en de theeplanten bleken uitstekend te gedijen op de Azoren. Leite had zaden meegenomen uit Brazilië, waar hij commandant was van de Koninklijke Garde.

De theeplantage van Chá Gorreana op de Azoren. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

In het midden van de 19de eeuw piekte de theeproductie op São ­Miguel, met wel veertien theeverwerkingsfabrieken. Twee Chinese experts kwamen in 1878 naar het eiland om de productie te helpen perfectioneren. Het tij keerde door de Eerste ­Wereldoorlog, bescherming van de thee uit de Portugese kolonie Mozambique en door schaarste aan elektriciteit in de jaren twintig. Anno 2018 zijn er nog maar twee theeplantages in bedrijf. De oudste is Chá Gorreana, anno 1883, waar Rutting deze foto’s heeft gemaakt. De plantage is al generaties lang in handen van dezelfde familie.

In de fabriek van theeplantage Chá Gorreana wordt de thee gesorteerd. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Nog altijd is thee een arbeidsintensief product. Landarbeiders gebruiken hakmessen om het onkruid te wieden. Vier man bedienen lopend een machine om de theebladeren van de buitenkant van de struiken te scheren. In zakken wordt de oogst naar de fabriek gebracht, waar de bladeren worden gekneusd en gedroogd.

Arbeiders staan op het punt weer aan de slag te gaan, na de lunch, op de theevelden van Chá Gorreana. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De twee plantages op São Miguel produceren 40 ton per jaar. 18 ton drinken de eilanders zelf op, 20 ton gaat naar het Portugese vasteland. Wie heel goed zoekt, kan in Nederland thee uit São Miguel vinden.

Op Europa’s oudste theeplantage Chá Gorreana (1883) worden de theebladeren geschoren. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Landarbeider op de theevelden van Chá Gorreana. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.