De laatste dromers van The American Dream

Wat is er over van The American Dream, het ideaal van ongekende kansen in het land van onbegrensde mogelijkheden? De Franse fotograaf Cyril Abad ving de dromers en hun vervlogen dromen in zijn lens.

John Schoorl
null Beeld Cyril Abad
Beeld Cyril Abad

In een gewezen jazzclub in West Palm Beach, waar een hoekig hotelontbijt werd geserveerd, glipte The American Dream door mijn vingers. Het gebeurde in november vorig jaar en fotograaf Daniel Rosenthal leverde de passende quote erbij: 'Let's get out of here!'

null Beeld Cyril Abad
Beeld Cyril Abad

Samen zagen we tijdens het ontbijt op het tv-nieuws hoe een maand na een schietpartij in Las Vegas een - nieuwe - schietgrage gek was opgestaan en in een kerk in Texas 27 mensen had doodgeschoten. Elke hoogwaardigheidsbekleder (gouverneur, burgemeester, president) zette de massamoord weg als een broekje in de branding, veroorzaakt door een onverwacht aanzwellende golf in de Atlantische Oceaan. 'They are really crazy here!', vervolgde Rosenthal.

null Beeld Cyril Abad
Beeld Cyril Abad

Van The American Dream kun je zeggen dat het allemaal bullshit is, viriele luchtfietserij, bedacht in the boiling room van een reclamebureau om auto's, ijskasten, priklimonade, nylon kousen en prefab huizen te kunnen verkopen. Maar het is ook een kapstok voor romantische en optimistische vergezichten; je weet wel, smachtend in de auto, tuffend door de Everglades of de Rocky Mountains, op weg naar een goed verhaal, de radio afgestemd op twangy countrymuziek.

null Beeld Cyril Abad
Beeld Cyril Abad

'With a dream in your heart, you are never alone', zong Dionne Warwick al.

Cyril Abad is een fotograaf uit Parijs die vermoedt dat president Donald Trump de steen is die de voorruit doet versplinteren. The American Dream is op weg naar de uitgang, dankzij de president, en alleen nog een stel verloren hemelbestormers bijt zich vast in dit aloude ideaal van Amerika, land van onbeperkte mogelijkheden.

The Last Dreamers noemt Abad zijn fotoserie, de allerlaatste dromers, die door hem magnifiek in beeld zijn gebracht. Want dat is wat Amerika altijd is, in voor- en tegenspoed: fotogeniek. Het licht is goed, ook voor desolaat verlangen.

null Beeld Cyril Abad
Beeld Cyril Abad

Ik zag het eerder in New York, Colorado, Mississippi en Tennessee, om het in Florida vorig jaar vol in het gezicht te krijgen. Het verval van Amerika; het chagrijn, het gesnauw, de lelijkheid, armoede, de gaten in de weg, gebouwen in puin - vooral: het gebrek aan dromers. En daar in de jazzclub, na de schietpartij in Texas, kwam dat samen, na het dubbelloops deleten van The American Dream door een waco in Sutherlands Springs.

Weg hier, plankgas, snel naar huis.

Maar eerst nog een slim fit suit kopen bij Burlington, in die fijne shopping mall om de hoek, waar je met een dromerige glimlach en voor weinig dollars door lieftallige werknemers in je pak wordt gehesen.

Big Savings! Big Deals! DRESS UP FOR LESS!

null Beeld Cyril Abad
Beeld Cyril Abad
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden