De Inuit in Oost-Canada: extreem leven in een extreem landschap

Mike Roelofs fotografeerde Inuit in Oost-Canada. Extreem leven in een extreem landschap.

Na Nain is er niets meer. Een lelijk gat van duizend inwoners in het noorden van Labrador, in de Canadese Arctic. Een visfabriek, een groot overheidskantoor, een bar, dan heb je het wel gehad.

Rondom een landschap waar mensen niks te vertellen hebben. Een extreem land van rotsen, vier maanden duisternis en 40 graden vorst.

De mensen van Nain lopen met de ziel onder de arm. Het zijn Inuit, de weg kwijt sinds ze in de jaren zestig van de overheid het nomadische leven moesten opgeven dat eeuwenlang van generatie op generatie was doorgegeven en ze naar deze uithoek werden 'gereloceerd'.

'Het contrast tussen dat geweldige landschap en die troosteloze mensen, dat trok me aan in Labrador', zegt fotograaf Mike Roelofs die er tussen 2007 en 2013 viermaal verbleef. De foto's die hij maakte, zijn deze week te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Niemand wil naar Nain. Leraren worden ingevlogen, maar houden het zelden langer vol dan één seizoen. Het is er donker en koud. Alles wordt gejat. 's Nachts is er geschreeuw op straat.

De Inuit zouden kunnen weggaan, maar dat doen ze niet. Ze kunnen nergens heen. Ze hebben niks anders en kennen niks anders. Een weg is er niet, en boten komen maar af en toe. Een vliegticket naar Goose Bay kost 350 euro.

Er wordt dus veel gezopen in Nain. Gesymboliseerd door de Beer Store, een door smeltende permafrost verzakte keet waaraan je niet afziet dat er 2.000 euro per avond wordt omgezet.

Soms hebben mensen er genoeg van. Ze plegen zelfmoord, vooral jongeren. Zes jaar geleden negen in tien weken. De Inuit accepteren het. Je raakt verdoofd, zeggen ze, op een gegeven moment haal je je schouders erover op.

Wat blijft is het landschap. Alleen in dat landschap zijn de Inuit gelukkig, zegt Roelofs. Zoals Rodney, die hij portretteerde terwijl hij uitkijkt over een zeearm in de Torngat Mountains. In dat onmenselijke landschap is hij thuis.

www.mikeroelofs.eu

FOTOSERIE 8