Uitgelicht Californië

De grootste bosbranden ooit in Californië legden een gebied zo groot als Los Angeles in as - en het einde is nog lang niet in zicht

Een vliegtuig werpt brandvertragende stof uit in de buurt van Clearlake Oaks. Foto AFP

Enorme bosbranden in de Amerikaanse staat Californië vestigen het ene record na het andere. President Trump gebruikt het drama om politiek te bedrijven. Dit tot onbegrip van experts.

De grootste bosbranden ooit in Californië hebben de afgelopen dagen een gebied van circa 1.200 vierkante kilometers in as gelegd. Bijna zo omvangrijk als de provincie Utrecht of de stad Los Angeles. Het einde is volgens de brandweer in de Amerikaanse staat nog lang niet in zicht. Hoge temperaturen (boven de 40 graden) en windvlagen wakkeren het vuur aan.

Ruim veertienduizend brandweerlieden bestrijden de branden. Ook een record, volgens de autoriteiten in Californië − niet alleen in hun eigen staat, maar in de hele VS.

Meer dan duizend huizen zijn verwoest, tienduizenden mensen moesten geëvacueerd worden. De gouverneur van Californië heeft de regering-Trump gevraagd de vuurzee tot een ‘grote ramp’ uit te roepen, waardoor de getroffen bevolking financieel gecompenseerd kan worden.

President Donald Trump, die het verzoek honoreerde, heeft zo zijn eigen opvattingen over de snelheid waarmee het vuur zich nog altijd verspreidt. Via Twitter liet hij weten dat strenge milieuwetgeving een belemmering vormt voor brandweerlieden. Wetten staan volgens Trump niet toe dat grote hoeveelheden beschikbaar bluswater worden gebruikt. Sceptische media in Californië legden die stelling voor aan experts. ‘We hebben geen problemen met de toegang tot water’, zei Scott McLean van het Departement voor Bosbeheer en Brandprotectie. Het zijn volgens hem de droge en hete periodes eerder dit jaar die geleid hebben tot de extreme branden. Hoogleraar Keith Gilles wees de hitte, de harde wind en een lage luchtvochtigheid aan als oorzaken. Ook hij verwierp Trumps stelling.

Het historische vakantiepark Dardanelle (gebouwd in 1923) is volledig in as gelegd. Foto HH
Clearlake Oaks. Foto AFP
Upper Lake. Foto AFP
De Amerikaanse stad Redding. Foto AFP
Brandweermannen rusten uit nabij Lodoga. Foto AFP
Verwoeste auto's in Spring Valley. Foto AFP
Een foto van de bosbranden gemaakt vanuit het Internationale Ruimtestation ISS door NASA-astronaut Alexander Gerst. Foto AFP
Bulldozers creëren dijken in Lakeport. Foto AP
Een brandweerman in Spring Valley. Foto AP
Lakeport. Foto AP
Een hertje achter een hek in Lakeport. Foto AP
Een huiseigenaar probeert zijn woning te beschermen tegen het vuur nabij Clearlake Oaks. Foto AFP
Lakeport. Foto REUTERS
Clearlake Oaks. Foto AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.