Tekenkunst Kung Fu Panda blijft onverminderd fraai
©

Tekenkunst Kung Fu Panda blijft onverminderd fraai

De tekenkunst is onverminderd fraai en geïnspireerd, maar het script leunt sterk op eerdere delen. Er staan nóg drie delen gepland voor deze Amerikaans-Chinese animatiecoproductie.

De panda is inmiddels ook écht Chinees. Zo leert de totstandkoming van Kung Fu Panda 3, het derde avontuur van de in sierlijke vechtkunst excellerende pandabeer Po. Dit betreft de eerste grootschalige animatie-coproductie tussen de Verenigde Staten en China. Oorspronkelijk een geheel Amerikaans studioconcept, werd tweederde van het animatiewerk voor dit derde deel volbracht in een Chinese studio. Daar viel de als kinderfilm verpakte ode aan de Oosterse krijgskunst en filosofie eerder al goed bij het grote publiek, en werd begin dit jaar een speciale filmversie uitgebracht waarin de monden van de getekende filmdieren nu ook synchroon bewegen met het gesproken Mandarijn.

Nóg drie delen

Kung Fu Panda 3 3D

Regie: Jennifer Yuh Nelson, Alessandro Carloni.
95 min., in 295 zalen.

Dat de mondiale opbrengsten - zo'n 430 miljoen euro - ietwat achterbleven bij de verwachtingen (vijfhonderd-plus per film) zal de studio DreamWorks mogelijk verontrusten: er staan immers nóg drie delen gepland.

Een eventuele oorzaak is eenvoudig aan te wijzen: het script van Kung Fu Panda 3 leunt sterk op de eerdere delen en is druk bevolkt. De complete bevriende dierenstal aan meestervechters is weer van de partij: kip, sprinkhaan, tijger, katbeer, schilpad, kraanvogel, aap, slang, schilpad. Zo blijft er minder ruimte voor nieuwe figuurtjes: Po's uit de lucht vallende biologische vader, die zijn verloren zoon (immers opgevoed door een noedelsverkopende eend) meevoert naar een pandabergdorp vol familieleden. Het monotone kwaad verschijnt in de vorm van de boze os Kai, die Po's kungfuvrienden een voor een ontdoet van hun levensenergie, de chi. Po kan redding bieden, maar dan moet hij wel zijn chi leren beheersen.

Hoge kwaliteit zonder foefjes

De tekenkunst is onverminderd fraai en geïnspireerd: van pentekeningachtige sequenties in klassiek Chinese stijl tot een hallucinant vormgegeven kungfuhiernamaals. Hoge kwaliteit 3D ook, zonder foefjes. De Engelse versie is onder meer ingesproken door acteurs Jack Black (Po), Angelina Jolie (tijger), en Jackie Chan (aap). Rollen die in de Nederlands gesproken versie toebehoren aan Martijn Fischer, Yolanthe Sneijder-Cabau en Jörgen Raymann.